Veel vermogensbeheerders zetten hun prestaties af tegen een brede aandelenindex, zoals de S&P 500 of de MSCI World Index. Dit wordt hun benchmark, wat betekent dat als zij het beter doen dan de index, ze hun werk goed hebben gedaan, en vice versa.

Door deze manier van werken zullen ze ook niet heel erg veel afwijken van die benchmark, aangezien ze dan veel vragen krijgen van klanten, zeker in tijden waarin ze een lager rendement realiseren. Hierdoor zullen ze het ook nooit veel beter doen dan de index.

Veel indices, zoals de S&P 500, zijn marktgewogen. De marktwaarde van ieder aandeel in de index wordt gewogen. Als aandeel A een marktkapitalisatie heeft van 2 miljard dollar en aandeel B van 1 miljard dollar, zal het gewicht in de index van aandeel A twee keer zo groot zijn als de weging van aandeel B.

Stijgt de waarde van aandeel A fors, dan zal ook het gewicht in de index verder toenemen. Dat zien we nu gebeuren met de Magnificent 7 aandelen (Microsoft, Amazon, Meta, Apple, Alphabet, Nvidia, en Tesla). De marktwaarde stijgt en daarmee ook de weging in de index.

De koersen van deze aandelen zijn fors gestegen en als vermogensbeheerders dan de weging van deze aandelen in hun portefeuilles niet hebben verhoogd, dan gaan ze achterlopen qua rendement. Maar welke vermogensbeheerder wil nu een nog grotere positie in deze aandelen?

Deze 7 aandelen gecombineerd zijn ongeveer 1/6 waard van de totale marktwaarde van alle aandelen in de wereld bij elkaar. Deze 7 hebben aan inkomsten ongeveer 1,7% van het totale BBP wereldwijd. Nu zit er zeker groei in deze groep aandelen, maar dit verschil is enorm.

En zo zitten vermogensbeheerders met hun handen in het haar. Moeten ze nu deze dure aandelen bijkopen om met de index mee te kunnen, wat het veiligst is voor hun carrière, of durven ze het aan om deze dure aandelen te onderwegen en daarmee het risico te lopen op een lager rendement?

Waarschijnlijk doen ze het eerste, en dat doet me dan weer denken aan deze quote van Peter Lynch, waarbij je IBM in deze tijden eerder mag vervangen met een Nvidia of een Apple: “There’s an unwritten rule on Wall Street: you’ll never lose your job losing your clients money in IBM.”

Geef een reactie