Vrijdag werd het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van januari gepubliceerd. Er werden 353.000 nieuwe banen gemeld, bijna het dubbele van de 185.000 die analisten hadden verwacht. Daarnaast werd het aantal nieuwe banen over de twee maanden ervoor met 126.000 opwaarts bijgesteld.

Het werkloosheidspercentage bleef onveranderd op 3,7%, waar er 3,8% werd verwacht. Goed nieuws dus voor de Amerikaanse economie, die robuuster blijkt te zijn dan gedacht. De uurlonen stegen met 4,5% op jaarbasis, waar er een stijging van 4,1% werd verwacht.

De stijging van de uurlonen is nog een reden voor de FED om de rente in maart niet te verlagen. Waar begin januari de kans op een renteverlaging in maart nog werd ingeschat op 80%, is deze kans nu nog maar 20%. In reactie op het sterke arbeidsrapport stegen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties.

Waar in het verleden hogere rentes aanleiding waren voor lagere beursindices op Wall Street, zagen we vrijdag verder stijgende beurzen. Een sterke arbeidsmarkt is positief voor de Amerikaanse economie en voor bedrijfswinsten. De S&P 500 steeg met 1,1% naar een nieuw record.

Hierbij werd het sentiment gesteund door goede kwartaalcijfers. Zo liet Meta Platforms sterke cijfers zien en ging de koers 20,3% hoger, en ook Amazon stond flink in de plus (7,9%) na goede kwartaalcijfers. Van een verzwakking van de Amerikaanse economie lijkt nog geen sprake.

Geef een reactie