Volgens deze bekende quote (volgens velen afkomstig van Mark Twain) kunnen we niet blindelings op statistieken vertrouwen. Het is altijd belangrijk om bronnen te checken en na te gaan wie er voordeel zou kunnen halen uit de statistieken.

Afgelopen vrijdag kwam het arbeidsmarktrapport uit in Amerika, en de cijfers waren verrassend sterk. Er werden 353.000 banen toegevoegd volgens het US Bureau of Labor Statistics (BLS), het dubbele van wat er werd verwacht (180.000 nieuwe banen).

Deze bevindingen zijn gebaseerd op een steekproef, waarbij wordt beweerd dat 95% van de verschillende type banen wordt meegenomen. Deze methode maakt vooral gebruik van enquêtes van grote bedrijven. Er is echter ook “the household survey” .

In the household survey komt de data rechtstreeks van huishoudens. Er is echter een groot verschil tussen de conclusies van deze twee verschillende steekproeven. The household survey toont net een verlies van 31.000 banen over de maand januari.

Over de laatste twee maanden verdwenen er volgens deze survey 714.000 banen. Dat is heel wat anders dan de 686.000 banen die volgens de BLS werden toegevoegd. Volgens David Rosenberg week de enquête voor huishoudens negatief af van de BLS enquête bij de laatste vier recessies.

De FED houdt vast aan de statistieken van de BLS, welke dus wellicht te positief zijn. De Amerikaanse economie lijkt op basis van de ‘officiële’ statistieken goed te draaien, maar we houden er zeker rekening mee dat deze statistieken te rooskleurig zijn.

Geef een reactie