Gisteren kwam de FED bij elkaar en besloot men dat de rente onveranderd bleef. Hiermee blijft de rente voorlopig op 5,25% tot 5,5%. Het was voor de vijfde keer op rij dat de rente op hetzelfde niveau bleef. Dit was op zich geen verrassing.

De verrassing zat echter in de toelichting op het rentebesluit. In de persconferentie na afloop van het besluit zei voorzitter Jerome Powell dat het niet voor de hand ligt dat de rente op de eerstvolgende rentevergadering (20 maart) omlaag zal gaan.

Wanneer dit dan wel het geval zou zijn, wilde hij niet zeggen, maar hij verwacht wel nog een renteverlaging dit jaar. Indien nodig laat de FED de rente langer even hoog als nu. De economie is nog robuust volgens Powell, en hij heeft meer vertrouwen nodig dat de inflatie naar 2% gaat.

Even slecht nieuws dus voor de beleggers die gehoopt hadden op een verlaging in maart, maar van uitstel komt niet noodzakelijk afstel. De kans op een renteverlaging in mei wordt nu ingeschat op 90%. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat deze renteverlaging komt.

De Amerikaanse beurs dook verder in het rood na de toelichting op het rentebesluit. De S&P 500 sloot met een verlies van 1,6%, de sterkste daling sinds september. De rentegevoelige Nasdaq daalde met 2,2% en de Dow sloot 0,8% lager. Toch sloot de S&P 500 de maand januari af met een 1,6% winst.

Een reactie op “Renteverlaging FED in maart niet waarschijnlijk

Geef een reactie