We waren gewaarschuwd dat meer banken snel in grote problemen zouden komen.  Gisteren nog vertelde ik om 11 maart  te omcirkelen  omdat dan een heel belangrijk programma van de Federal Reserve, dat onze banken overeind houdt, zal aflopen.  Helaas hoefden we niet eens op 11 maart te wachten voor de actie begon.  Op woensdagochtend crashten de aandelen van de New York Community Bank.  Zero Hedge deed verslag van het drama terwijl het zich ontvouwde

New York Community Bancorp, ooit de lieveling van de comeback van de kleine bankencrisis, is met 45% gedaald naar een nieuw dieptepunt in 30 jaar nadat The Wall Street Journal meldde dat de bank aandelenkapitaal probeert aan te trekken in een poging om het vertrouwen in de noodlijdende regionale kredietverstrekker te herstellen.

Volgens mensen die bekend zijn met de zaak, heeft NYCB bankiers gestuurd om de interesse van investeerders in het kopen van aandelen in het bedrijf te peilen.

Er is geen garantie dat er een deal komt, of dat deze een oplossing biedt voor de uitdagingen van de bank, die woensdagochtend hadden geleid tot een daling van de aandelenkoers met ongeveer 80% sinds januari.

Toen januari begon, werden aandelen van de New York Community Bank verkocht voor meer dan 10 dollar.

Op een bepaald moment op woensdag werden ze verhandeld voor minder dan 2 dollar.

Waarom is de New York Community Bank dan zo in de problemen?

Nou, er wordt ons verteld dat het komt omdat “de kwaliteit van haar commerciële vastgoedleningen verslechterde“…

De bank werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een crisis nadat de kwaliteit van haar commerciële vastgoedleningen verslechterde en kredietbeoordelaars haar kredietstatus verlaagden naar junk.

Bedrijven geven hun kantoren en winkelruimtes in het centrum op – nadat Covid thuiswerken normaliseerde en de achteruitgang van winkelen in het centrum katalyseerde.

Daardoor konden eigenaren van commerciële gebouwen geldschieters zoals NYCB niet betalen. Ongeveer 16 procent van haar leningen is bestemd voor de aankoop, ontwikkeling en bouw van commercieel vastgoed.

Met andere woorden, New York Community Bank zit op een berg slechte commerciële vastgoedleningen.

Al lange tijd vertel ik mijn lezers dat we de grootste commerciële vastgoedcrisis in de geschiedenis van de VS gaan beleven.

Nu hebben we een stadium bereikt waarin niemand meer kan ontkennen wat er gebeurt.  Sterker nog, miljardair vastgoedinvesteerder Barry Sternlicht zegt dat er een biljoen dollar verlies zal zijn op Amerikaans kantoorvastgoed…

Er zijn steeds meer tekenen dat commercieel vastgoed zich in ernstige problemen bevindt.

Barry Sternlicht, een miljardair in onroerend goed en CEO van Starwood Capital, voorspelde onlangs alleen al op kantoorvastgoed een verlies van $ 1 biljoen.

Meer dan $900 miljard, oftewel 20% van de totale schuld aan commercieel en meergezinsvastgoed in de VS, zal dit jaar aflopen, meldde Bloomberg deze week. Leners hebben misschien geen andere keuze dan te herfinancieren tegen veel hogere rentetarieven, of hun eigendommen met een grote korting te verkopen.

Zoiets hebben we nog nooit gezien.

En het zal enorme gevolgen hebben voor de financiële markten.

Volgens Bloomberg hebben obligatiebeleggers de afgelopen weken banken met een grote blootstelling aan commercieel vastgoed afgestraft…

Obligatiebeleggers hebben banken met een grote blootstelling aan commercieel vastgoed afgestraft, waardoor de winsten van de kredietverstrekkers mogelijk nog verder onder druk komen te staan nu Wall Street haast maakt om in te schatten hoe wijd de pijn in vastgoedschulden zich door het financiële systeem zal verspreiden.

Helaas is wat we tot nu toe hebben gezien nog maar het begin.

Honderden banken in het hele land verdrinken in slechte commerciële vastgoedleningen en het bloedbad zal immens zijn.

Maar op dit moment is er goed nieuws.

Op de een of andere manier is de New York Community Bank erin geslaagd om sukkels te vinden die bereid zijn om een miljard dollar in de noodlijdende financiële instelling te pompen…

Aandelen in de New York Community Bank schoten vanmiddag omhoog nadat de worstelende kredietverstrekker een kapitaalverhoging van $1 miljard en nieuw leiderschap aankondigde.

NYCB is een deal overeengekomen met verschillende investeringsbedrijven in ruil voor aandelen in de regionale bank, zo werd woensdagmiddag bekendgemaakt.

Tot deze bedrijven behoren Hudson Bay Capital, Reverence Capital Partners en Liberty Strategic Capital, geleid door de voormalige Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.

Is dit genoeg om de New York Community Bank te redden?

Vanuit een korte termijn perspectief denk ik dat het zal helpen.

Maar op de lange termijn denk ik niet dat de New York Community Bank zal overleven.

Hetzelfde kan natuurlijk gezegd worden van honderden andere Amerikaanse banken. Zoals ik gisteren besprak, is  Kevin O’Leary van “Shark Tank” ervan overtuigd dat duizenden Amerikaanse banken de komende jaren failliet zullen gaan.

Ondertussen blijven er tekenen van onrust voor de economie als geheel.

Volgens een onderzoek dat onlangs werd uitgevoerd door ResumeBuilder, verwacht 38 procent van de Amerikaanse bedrijfsleiders dat hun bedrijf in 2024 ontslagen zullen uitvoeren…

2024 ziet er nu al somber uit. En het is pas februari.

Achtendertig procent van de bedrijfsleiders die door ResumeBuilder zijn ondervraagd, denken dat er dit jaar waarschijnlijk ontslagen zullen vallen in hun bedrijf en ongeveer de helft zegt dat hun bedrijf een vacaturestop zal doorvoeren. ResumeBuilder sprak met ongeveer 900 leiders van organisaties met meer dan 10 werknemers. De helft van de ondervraagden noemde bezorgdheid over een recessie als reden.

Een andere belangrijke factor: kunstmatige intelligentie. Ongeveer vier op de 10 respondenten zegt ontslagen te zullen doorvoeren om werknemers te vervangen door AI. Dropbox, Google en IBM hebben om die reden al ontslagen aangekondigd.

Door triljoenen en triljoenen dollars in het systeem te pompen, konden degenen die de touwtjes in handen hadden de economie een tijdje overeind houden.

Maar in het proces creëerden ze een enorme inflatie en nu komt de onvermijdelijke implosie er toch aan.

De Amerikaanse economie zit in veel grotere problemen dan de meeste mensen zich realiseren.

We gaan een periode van grote economische onrust tegemoet, net nu het meest chaotische verkiezingsseizoen in de geschiedenis van de V.S. de fundamenten van onze samenleving aan het wankelen brengt.

Dus ik hoop dat jullie hebben genoten van de “stilte” die we in het begin van dit jaar hebben ervaren, want de dingen zullen zeker heel “interessant” worden in de komende maanden.

Bron: Michael Snyder

Geef een reactie