De balansen van de Amerikaanse banken staan vol met slechte leningen en slechte investeringen, en dat is echt slecht nieuws voor ons allemaal, want de banken zijn het kloppend hart van ons economisch systeem.  Zonder de leningen die zij verstrekken, zouden we niet eens een functionerende economie hebben.  De gezondheid van onze banken is dus van het grootste belang.  Vandaag de dag zijn er meer dan 4.000 banken in de Verenigde Staten, waarvan er misschien een paar honderd als gezond kunnen worden beschouwd.  De meeste van onze banken begrijpen heel goed dat ze in grote problemen zitten en ze proberen koortsachtig hetzelfde lot te vermijden als Silicon Valley Bank, Signature Bank en First Republic Bank.  Hieronder volgen 3 dingen die noodlijdende Amerikaanse banken doen terwijl ze proberen te overleven…

#1 Amerikaanse banken in moeilijkheden scherpen leennormen drastisch aan

Ik waarschuwde mijn lezers dat er een kredietcrisis op komst was, en dat is precies wat we nu meemaken.

Volgens een recent onderzoek worden Amerikanen met duizelingwekkende cijfers afgewezen voor leningen…

Uit een nieuw onderzoek van Bankrate blijkt dat 50% van de aanvragers van leningen of financiële producten is afgewezen sinds de Fed in maart 2022 begon met het verhogen van de rente.

Kredietkaartaanvragen werden het vaakst geweigerd: 14% van de Amerikanen meldde dat banken hen een nieuwe kredietkaart weigerden, terwijl nog eens 6% een kaart met een overschrijving weigerde. Anderen werden geweigerd voor een kredietlimietverhoging op hun bestaande creditcard (11%), een persoonlijke lening (10%), een autolening of autolease (9%), een verzekering (8%) en een hypotheeklening (5%).

Banken scherpen hun leennormen aan in reactie op de hogere rente.

Zoiets hebben we sinds de Grote Recessie niet meer gezien.

Het zal geen verrassing zijn dat mensen met een lage kredietscore het vaakst een lening wordt geweigerd…

Het percentage Amerikanen dat een lening of financieel product is geweigerd is “aanzienlijk” hoger voor mensen met een lagere kredietscore. Zo is ongeveer 73% van de personen met een “slechte” kredietscore, variërend van 300 tot 579, een lening of financieel product geweigerd, vergeleken met 63% met een “redelijke” kredietscore, variërend van 580 tot 669, en 55% met een “goede” kredietscore, variërend van 670 tot 739.

#2 Amerikaanse banken in moeilijkheden sluiten filialen

Dit is een trend die ik al lange tijd volg.

Als banken in de problemen komen, snijden ze in de kosten en filialen sluiten is een manier om dat te doen.

In de meest recente week waarvoor we gegevens hebben, hebben Amerikaanse banken nog eens 23 filialen gesloten. nog eens 23 filialen

Banken dienden vorige maand in één week tijd een aanvraag in om 23 filialen te sluiten – alleen al JPMorgan Chase kondigde plannen aan om er 18 te sluiten in Californië.

Op één na waren al die filialen van First Republic Bank, de failliete commerciële bank en vermogensbeheerder die het vorig jaar overnam.

#3 Amerikaanse banken in moeilijkheden schrappen banen

Het uitvoeren van massaontslagen is een andere manier waarop banken kosten besparen.

Vorig jaar ontsloegen de grootste banken ter wereld gezamenlijk meer dan 60.000 werknemers.  Dat was het grootste aantal dat we sinds  de  wereldwijde financiële crisis

Volgens berekeningen van de FT hebben 20 van de grootste kredietverstrekkers ter wereld dit jaar minstens 61.905 banen geschrapt. Het was een van de slechtste jaren voor het schrappen van banen bij banken sinds de financiële crisis van 2007-2008, toen banken 140.000 banen schrapten.

Naast UBS werd het op een na grootste aantal banen geschrapt bij Wells Fargo, waar het personeelsbestand met 12.000 werd teruggebracht.

Tot nu toe ligt het tempo van de ontslagen in de banksector in 2024 veel hoger dan in 2023.

Citigroup alleen al heeft aangekondigd 20.000 werknemers te ontslaan…

Citigroup zal de komende twee jaar 20.000 werknemers ontslaan, zei CFO Mark Mason vrijdag. De inkrimping komt nadat het bedrijf een nettoverlies van $1,8 miljard rapporteerde voor het vierde kwartaal van 2023, het slechtste kwartaal in 15 jaar.

De bank verwacht dat de inkrimping van het personeelsbestand op de lange termijn een besparing van $ 2,5 miljard zal opleveren.

Bron : Michael Snyder

The Red Pill Observer | Substack

 

Geef een reactie