De schulden van de VS nemen in snel tempo toe. Niet alleen in absolute termen, de schuld steeg in 2023 met 2,6 biljoen USD, maar ook in relatieve termen stijgt de schuld. In de afgelopen vier jaar groeide de schuld met 46,5 %, terwijl de economie met slechts 27,6 % groeide.

Hoewel we weinig waarde toekennen aan projecties, kunnen we ons wel vinden in de conclusie van Bloomberg Economics dat het schuldprogramma in 88% van de verschillende simulaties laat zien dat het op een onhoudbaar pad zit.

Een rapport van het Congressional Budget Office (CBO) waarschuwde dat de overheidsschuld van de VS op weg is van 97% van het BBP (2023) naar 116% in 2034, hoger dan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens Bloomberg is dat nog te rooskleurig, en is het waarschijnlijker dat het volgend jaar reeds 123% is.

Bloomberg denkt ook dat als de belastingverlagingen van ex-president Donald Trump (grotendeels) gehandhaafd blijven, de schuldquote nog veel hoger kan uitvallen. Het potentiële gevolg van dit alles? Stijgende rentes en, nog belangrijker, het wegkwijnen van de centrale rol van de Amerikaanse dollar.

Zo snel zien we het niet gebeuren, en er is momenteel geen serieuze concurrent voor de dollar, maar het pad van steeds meer schulden is op termijn onhoudbaar. Niet voor niets is goud nu bezig aan een flinke opmars en kopen ook centrale banken steeds meer goud op.

Geef een reactie