Vertrouwen in een munt is essentieel voor een land en de economie. In Zimbabwe was dit al jaren een probleem. De verschillende munten die geïntroduceerd werden, kenden allemaal hetzelfde probleem: geen vertrouwen en een enorme devaluering van de munt.

Dit is funest voor de economie, met alle gevolgen van dien. Het is bijna onmogelijk voor bedrijven en spaarders om plannen te maken voor de toekomst als ze niet weten wat het geld dat ze gebruiken waard zal zijn. Een probleem dat de Zimbabwanen maar al te goed kennen.

De laatste munt, de Zimdollar, werd in 2019 gelanceerd na een decennium van dollarisering, waarbij de munt en obligaties werden gekoppeld aan de dollar. De Zimdollar had ook moeite om het vertrouwen te winnen, en de jaarlijkse inflatie steeg in maart tot boven de 55%.

Om dit probleem aan te pakken, werd er afgelopen maandag een nieuwe munt geïntroduceerd: de ZIG (Zimbabwe Gold), ‘gedekt’ door vreemde valuta en edelmetalen (met name goud). De kans dat deze munt het probleem zal oplossen, is echter klein.

De meeste Zimbabwanen (ruim 80%, zowel mensen en bedrijven) gebruiken namelijk buitenlandse valuta voor transacties. Daarnaast heeft Zimbabwe slechts 285 miljoen dollar aan buitenlandse valuta en goudreserves. De fundamentele problemen worden met deze nieuwe munt niet aangepakt.

Geef een reactie