In december vorig jaar gaf de FED aan dat we dit jaar drie renteverlagingen konden verwachten. Door de betere economische cijfers en de wat tegenvallende (lees: hogere) inflatiecijfers, is het nog maar de vraag of we dit jaar effectief drie renteverlagingen zullen zien. Deze maand alvast niet, zo bleek uit de meeting van vorige week.

De marktkenners houden het op twee. Maar afgelopen vrijdag kwam er toch wat slecht nieuws, wat positief geïnterpreteerd kan worden. Er zijn vorige maand 175.000 nieuwe banen bijgekomen, een stuk minder dan de 315.000 in maart en ook minder dan de 240.000 stuks die er verwacht werden.

Daarnaast is het werkloosheidspercentage licht gestegen naar 3,9 % (3,8 % verwacht) en is de stijging van de uurlonen vertraagd van 4,1 % naar 3,9 % (4% verwacht). De arbeidsmarkt is dus iets verzwakt en de druk op de looninflatie neemt af. Dat opent weer de weg naar renteverlagingen van de FED.  

Dit zorgde voor een rally op de aandelenbeurzen afgelopen vrijdag, waarbij de belangrijkste Amerikaanse beurzen tussen de 1% en 2% omhoog gingen. Apple (+6%) verraste donderdag nabeurs beleggers met positieve kwartaalcijfers en de aankondiging van een aandelen-inkoopprogramma van 110 miljard dollar!

Dit sluit aan bij tot nu toe beter dan verwachte eerste kwartaalcijfers. Hoewel deze gemiddeld genomen vaak beter zijn dan verwacht, was dit de grootste positieve verrassing sinds 2021. Vooral big tech deed het goed en zag een positieve winstverrassing van 10%.

Geef een reactie