Het is nu duidelijk dat de Israëlische inlichtingendiensten gewaarschuwd waren voor de Hamas-aanval. Dit roept de vraag op waarom de aanval werd toegestaan.

Een paar dagen geleden stelde ik de vraag of de Israëlische geheime diensten werkelijk hebben gefaald of dat zij op de hoogte waren van de Hamas-aanval en deze hebben toegestaan. Ik ben er nu zeker van dat de Israëlische regering gewaarschuwd was, maar de aanval heeft toegestaan. Er is een uitdrukking hiervoor, deze heet “LIHOP” (“Let it happen on purpose”), schrijft Thomas Röper.

Ik zal eerst uitleggen waarom ik geloof dat Israël – en ook de VS – op de hoogte waren van de aanval en deze hebben toegestaan. Daarna zullen we bekijken welke redenen daar mogelijk voor waren.

De waarschuwingen

De Egyptische geheime dienst maakte enkele dagen geleden bekend de Israëlische geheime dienst te hebben gewaarschuwd voor de aanstaande aanval van Hamas, wat de Israëlische regering direct ontkende. De ontkenning is niet langer houdbaar, zoals we zelfs in de Spiegel kunnen zien:

“Heeft de Egyptische inlichtingendienst Benjamin Netanyahu gewaarschuwd voor de invasie van Hamas? Verschillende Israëlische journalisten stelden deze vraag begin deze week. De Israëlische premier reageerde onmiddellijk. Zijn persbureau verklaarde maandag: “Dit is absoluut nepnieuws.” Er werd geen waarschuwing ontvangen uit Caïro en Netanyahu heeft geen enkele Egyptische inlichtingenfunctionaris ontmoet of gesproken. (…) Michael McCaul zei woensdag volgens persbureau AFP dat Israël inderdaad een bericht had ontvangen. “We weten dat Egypte de Israëli’s drie dagen van tevoren heeft gewaarschuwd dat een dergelijke gebeurtenis zou kunnen gebeuren”, zei de machtige voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. “Er was een waarschuwing, ik denk dat de vraag is op welk niveau.”

AP meldde ook dat Hamas op 12 september een video op sociale media plaatste waarin het manoeuvres oefende om Israël aan te vallen. Het toont militanten die een grenshek opblazen, stedelijke gebouwen overnemen en op menselijke papieren doelen schieten. Tijdens de oefening trainde Hamas ook in het vastleggen van betonnen torens en antennesystemen, wat het later in Israël uitvoerde.

Bovendien meldde de Times of Israel dat de Israëlische inlichtingendienst informatie ontving dat Hamas militaire actie in de Gazastrook aan het voorbereiden was, maar dit als een oefening beschouwde en geen alarm sloeg.

We kunnen dus zeggen dat er voldoende waarschuwingen waren. En dat is nog maar de informatie die vandaag publiekelijk beschikbaar is. Mogelijk is er achter de schermen veel meer informatie.

De westerse media melden dat het waarschijnlijk een fout van de geheime diensten was om deze berichten te negeren. Aan de andere kant geloof ik helemaal niet dat het een fout is, wat ik nu zal uitleggen.

Blinde geheime diensten?

Het is voor mij meer dan moeilijk te geloven dat er sprake is van een vergissing, omdat in de eerste plaats de Israëlische geheime diensten zeer goed zijn en het geen geheim is dat zij op uitgebreide schaal in de Palestijnse structuren zijn geïnfiltreerd. Het feit dat zij, die daar duizenden informanten hebben, niet hebben gemerkt dat duizenden strijders aan het trainen waren voor een gecoördineerde aanval is meer dan ongelooflijk, vooral omdat andere geheime diensten – bijvoorbeeld de Egyptische – daar kennelijk van op de hoogte waren.

De Amerikaanse geheime diensten zijn ook zeer actief in het Midden-Oosten en met name de NSA staat erom bekend vrijwel alle gegevens te verzamelen die wereldwijd op internet circuleren. De NSA zit in de besturingssystemen van Google, Microsoft en Apple, leest de chats van alle westerse messengers en e-mailproviders en luistert ook mee naar telefoongesprekken. Aangezien Hamas kennelijk gebruik maakte van westerse technologie en zelfs minstens één video van zijn trainingen heeft geüpload, denk ik dat het meer dan onwaarschijnlijk is dat de NSA niets wilde horen, zoals de Amerikaanse minister van Defensie Austin heeft uitgelegd.

Hij zei dat de VS er niets van wisten, maar dat dat nu secundair was, nu ging het om het steunen van Israël in de strijd tegen Hamas.

De “ongelukken”

Je moet weten dat het grenshek waarmee Israël Gaza al lang heeft afgesloten een waar hightech wonder is. Deze week heb ik in Moskou verschillende veiligheidsexperts kunnen spreken die bekend zijn met de details. Het hekwerk beschikt over zelfvurende systemen en een AI. De volgsystemen van het hekwerk zijn zo gevoelig dat zelfs een slang in het woestijnzand alarm slaat, maar de AI herkent het als onschadelijk en zorgt er dus voor dat de zelfvurende systemen niet automatisch op slangen schieten.

Dankzij de volgsystemen van het hek kunnen bewakers diep in Palestijns gebied kijken, waardoor het voor de Hamas-terroristen die naar het hek rijden onmogelijk is om niet opgemerkt te worden. Je zag ze aankomen, maar reageerde niet.

Ook video’s van de bestorming van het hek getuigen hiervan, want óf er waren helemaal geen bewakers óf ze boden vrijwel geen weerstand. Het leek alsof het hek wijd open stond.

Bovendien reden de Hamas-terroristen vervolgens in pick-up trucks diep het Israëlische achterland in, tot wel 40 kilometer verderop. Maar niemand hield hen tegen, hoewel de bestorming van het hek het alarm moet hebben doen afgaan. Waar waren de Israëlische aanvalshelikopters die genoeg tijd hadden om op te stijgen ​​en de pick-ups van de snelwegen af ​​te schieten? Zelfs bij volgas waren de pick-ups waarschijnlijk ongeveer een half uur onderweg, eerder meer dan minder. Er was dus tijd genoeg.

Maar niemand hield hen tegen; zij drongen volkomen ongehinderd de steden en nederzettingen nabij de grens binnen, voerden bloedbaden uit en namen daar gijzelaars.

Geen zoektocht naar daders

Als dit allemaal een kwestie was van glitches en fouten van de geheime diensten, dan zouden er koppen moeten rollen. Er gaan hier en daar oproepen om de ‘ongelukken’ te onderzoeken, maar noch de Israëli’s, noch de VS lijken haast te hebben om een ​​onderzoek te beginnen. Dit is ook meer dan vreemd, gezien de ruim duizend dode Israëli’s en het feit dat dergelijke mislukkelingen die een dergelijke aanval over het hoofd hebben gezien, op hun post mogen blijven.

De media zouden eigenlijk moeten oproepen tot opheldering en bestraffing van de schuldigen, maar de media zwijgen vreemd genoeg over deze kwestie. In Pearl Harbor bijvoorbeeld werd admiraal Kimmel, commandant van Hawaï, na de Japanse aanval verantwoordelijk gehouden en ontslagen bij de marine. Hij werd in 1999 gerehabiliteerd omdat de Amerikaanse regering op de hoogte was van de aanval, maar hem niet waarschuwde, maar dat is een ander verhaal. Ik gaf het voorbeeld omdat het laat zien dat zelfs tijdens aanhoudende gevechten een dader kan worden geïdentificeerd en gestraft, ook al was Kimmel geen dader maar een zondebok.

Dus waarom reageren noch Israël noch de VS en zoeken ze naar degenen die verantwoordelijk zijn voor deze “glitch”?

We zullen waarschijnlijk moeten afwachten, maar het zou mij niet verbazen als de leidinggevenden later promotie krijgen. Het zou ook niet de eerste keer zijn, want de Amerikaanse officieren die verantwoordelijk waren voor het falen van de Amerikaanse luchtverdediging op bijvoorbeeld 11 september werden later gepromoveerd en beloond. Geen van hen werd echter gestraft.

Zijn er motieven?

Als ik aanneem dat deze aanval is toegestaan, moeten daar redenen voor zijn. En ze bestaan ​​ook daadwerkelijk.

Sinds maart zijn er in Israël massale protesten geweest tegen de door Netanyahu geïnitieerde gerechtelijke hervorming, omdat er strafrechtelijke procedures wegens fraude, vertrouwensbreuk en omkoping tegen Netanyahu gaande zijn en Netanyahu persoonlijk zou kunnen profiteren van de gerechtelijke hervorming. Zelfs de Duitse regering, voor wie kritiek op Israël eigenlijk taboe is, heeft kritiek geuit op de geplande ‘hervorming’. Sinds maart 2023 zijn er gewelddadige protesten tegen de ‘hervorming’ in Israël, waarbij elke zaterdag ruim 100.000 mensen demonstreerden en er ook sprake was van een algemene staking.

Door de Hamas-aanval is dit allemaal vergeten; Israël staat nu verenigd achter Netanyahu, die zichzelf presenteert als krijgsheer en verdediger van Israël. Zelfs de oppositiepartijen zijn alle geschillen vergeten en zijn samen met Netanyahu een regering aangegaan om de externe vijand het hoofd te bieden.

Dit is een bekende truc onder historici: wanneer een regering in de problemen zit, probeert zij het land op een externe vijand te richten om de aandacht af te leiden van interne problemen of schandalen. Deze truc is bijna zo oud als de mensheid, maar werkt nog steeds uitstekend. Vanuit dit perspectief kwam de aanval van Hamas op het juiste moment voor Netanyahu, omdat men objectief moet concluderen dat Netanyahu heeft geprofiteerd van de huidige gebeurtenissen, hoe cynisch dat ook mag klinken.

Bovendien droomt Netanyahu als rechtsextremist van een Groot-Israël. Hij heeft zojuist – onopgemerkt door de Duitse media – de krantenkoppen gehaald bij de Algemene Vergadering van de VN, vooral in de Arabische media, omdat hij een kaart omhoog hield van het ‘nieuwe Midden-Oosten’ waarop de Gazastrook deel uitmaakt van Israël.
netanjahu-kaart

Aangezien Israël momenteel een etnische zuivering en bezetting van de Gazastrook heeft aangekondigd – zonder dat westerse staten daartegen protesteren – is het niet al te stoutmoedig om te vragen of Netanyahu de aanval van Hamas wil gebruiken om de Palestijnen uit Gaza te verdrijven en Gaza bij Israël in te lijven.

En de VS?

De vraag blijft hoe de Verenigde Staten kunnen profiteren van wat er momenteel in Israël gebeurt. Maar daar is een antwoord op.

Ik rapporteer al geruime tijd over de implementatie van het RAND-document van januari , waarin de RAND Corporation de Amerikaanse regering opriep zich terug te trekken uit het Oekraïne-avontuur, omdat de VS er niets bij te winnen heeft. De cruciale zin in de paper was:

“Een dramatische verandering in het Amerikaanse beleid van de ene op de andere dag is politiek onmogelijk – zowel in eigen land als met bondgenoten – en zou in ieder geval onverstandig zijn.”

RAND heeft dus nagedacht over hoe het publiek en de politici in het Westen weg te krijgen van steun aan Oekraïne “zolang het duurt”. Dit is grotendeels uitgevoerd, aangezien de toetreding van Oekraïne tot de NAVO sinds de NAVO-top in Vilnius van tafel is en de wil om Oekraïne te steunen ook in het Westen afneemt. De officiële verklaringen van westerse politici klinken nog steeds onveranderd, maar de omvang van de hulpprogramma’s smelt sneller dan een ijsje in de zon. Waar de VS vroeger meer dan twee miljard dollar per maand in Kiev pompte, zijn deze cijfers sinds de zomer gedaald tot slechts een paar honderd miljoen dollar per maand.

De aanval van Hamas kwam precies op het juiste moment, omdat de gevechten in Israël Oekraïne vrijwel volledig uit de media hebben verdreven. Het publiek is niet langer geïnteresseerd in Oekraïne en nu is het volgende scenario denkbaar: terwijl het Westen alle aandacht en hulp op Israël richt, lijdt Oekraïne een militaire nederlaag, waar Kiev uiteraard de schuld van krijgt. Dit zou het noodzakelijke excuus bieden om aan het westerse publiek uit te leggen dat Oekraïne niet langer in dezelfde mate gesteund hoeft te worden.

Een riskant spel?

Dit is natuurlijk speculatie, maar het is een mogelijk scenario.

Dit zou echter een riskant scenario zijn, omdat de gevechten in Palestina, om te kunnen werken, enkele weken zouden moeten duren. Maar wekenlange berichten over de afslachting van Palestijnen door Israël zouden kunnen leiden tot ongecontroleerde reacties in de Arabische wereld en een uitbreiding van de oorlog. Dat zou zeer riskant zijn, maar het zou een nieuw argument zijn voor het westerse publiek om niet langer Oekraïne maar Israël te steunen.

Een andere vraag is hoe Rusland zou reageren en wat het van het regime in Kiev zou eisen als het Moskou vanwege een totale militaire nederlaag om onderhandelingen zou moeten vragen. Moskou zal waarschijnlijk een soort onvoorwaardelijke overgave van Kiev eisen, maar wat Moskou precies zou kunnen eisen is ook speculatie.

Maar uit een willekeurig geselecteerd rapport van 13 oktober blijkt dat Kiev aan zijn einde is. De British Telegraph meldt dat het Oekraïense leger de uit Groot-Brittannië geleverde L119-houwitsers nauwelijks meer gebruikt omdat de munitie daarvoor schaars is geworden. We kunnen dus al zien dat de hulp van het Westen aan Kiev zo sterk is afgenomen dat dit aan het front merkbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *