Op zaterdag 27 mei was het zover: de eerste Safecapital Lentemeeting, in het Van der Valk te Gent. Wow! Het werd een top-event vol interessante sprekers en bemoedigende gesprekken. Ik zal deze dag alvast nooit meer vergeten.

Ik heb het eerder nooit aangedurfd om een slachtoffer van extreem seksueel misbruik te spreken, ook al had ik er de gelegenheid toe. Jaren geleden had ik de mogelijkheid om van gedachten te wisselen met Regina Louf, alias getuige X1 in de Dutroux-affaire.

Ik durfde niet. Wat moest ik zeggen? Wat zou ik vragen? Ik liet de kans aan me voorbijgaan, al voelde ik mij verbonden met deze leeftijdsgenote en wist ik intuïtief dat elk woord dat zij uitsprak of neerschreef de pure waarheid was.

Ik las haar boek “Zwijgen is voor daders” en een hele reeks andere boeken, op zoek naar waarheid. Ik wou weten in welk land ik mij bevond en hoe het er in de wereld van hooggeplaatsten aan toegaat.

Ik kon op de lentemeeting een vraag stellen aan Anneke Lucas. Ik heb haar onder vier ogen kunnen spreken en barstte in tranen uit toen ze mij toestond haar een knuffel te geven. Dat zo’n mooi mens voortgekomen is uit zulke traumatische gebeurtenissen tart alle verbeelding.

Anneke weet als geen ander wat trauma is en hoe je jezelf kan helen. En dat deelt ze nu met de wereld. Ze schreef het boek “Quest for Love: Memoir of a Child Sex Slave”, geeft workshops, en helpt mensen individueel hun trauma’s te overwinnen.

Al vindt ze wel dat daders de gevangenis in moeten, is ze ook van mening dat we de wereld niet gaan veranderen door hen te veroordelen. De wereld gaat veranderen als we zelfonderzoek doen en onze schaduwkanten belichten.

De psychopathische karaktertrek, met de zucht naar macht en controle, zit in velen van ons. We moeten kunnen ‘de moordenaar in ons’ herkennen, en vervolgens een bewuste keuze leren maken mochten de omstandigheden zich voordoen.

Angst regeert de wereld. Letterlijk. En dat gaan we niet veranderen door te vechten. Niet naar buiten en ook niet naar binnen. Liefde. Liefde is het antwoord!

Ik ben zo vol van de lezing en aangedaan door de ontmoeting met Anneke, dat ik onrecht dreig te doen aan de vele andere sprekers. En dat zou onterecht zijn, aangezien het ook één voor één toppers waren.

Jorn Luka zat in zijn dialoog met Brecht eveneens op het alternatieve spoor door als wakker en ondernemend mens de relatie tussen geld, spiritualiteit en creativiteit te bespreken. Die relatie is in onze samenleving sterk gehypothekeerd.

De conclusie en rode draad van het gesprek was dan ook “een gezonde balans”. Het is aan ieder van ons om het innerlijke werk te verrichten dat nodig is voor onszelf om hierin een gezonde balans in te vinden.

Tot zover de meer filosofische sprekers, maar waar de herfstmeeting vaak meer filosofisch georiënteerd is, legt de lentemeeting traditioneel het accent vooral op het financieel-economische, en dat werd door Brecht vakkundig belicht in zijn introductie.

Er kwamen tevens 3 CEO’s aan het woord van bedrijven die Safecapital aanbeveelt in de beursgenoteerde aandelen van de investeringspiramide. Aandeelhouders kregen zo een goed idee van wat de situatie momenteel is én van wat de toekomstverwachtingen zijn.

Ten slotte gaf goud999 ook tekst en uitleg over het aankopen en bewaren van edelmetalen, waarop men de vele vragen uit het publiek beantwoordde. En na al deze lezingen werd naarstig en gemoedelijk nagepraat onder aanwezigen op de feestelijke receptie.

Ik heb enorm genoten van deze bijeenkomst. Om te beginnen was het interessant om door de presentaties van de CEO’s meer inzicht te krijgen in hun taak als bedrijfsleider en hun streven naar meerwaarde.

Maar het zal na mijn tekst hierboven wel geen geheim meer zijn dat ik nóg meer genoten heb van de gesprekken met Jorn Luka en Anneke Lucas, hun pakkend verhaal, en hun boodschappen van hoop en liefde.

Voor de gelegenheid mocht ik trouwens ook de organisatie helpen door mensen te begeleiden naar de kamer waar huisfotograaf Berten ongelooflijk mooie portretfoto’s maakte van de aanwezigen.

Ik kijk alvast ontzettend uit naar de volgende samenkomst, de herfstmeeting van 28 oktober, waarbij meer de nadruk zal worden gelegd op de filosofisch-culturele aspecten van Safecapital.

Misschien zie ik ook u wel daar!

Geert De Vleeschouwer

Geef een reactie