Afgelopen vrijdag kreeg de koers van zilver en goud een ferme tik. Zilver daalde het hardst. Hoewel de prijs van een ounce zilver eerst nog een procent in de plus stond, daalde de prijs in een kort tijdbestek erg snel en ging het van zo’n 31,50 dollar naar 29,1 dollar, een daling van 7%.

De prijs was weliswaar flink opgelopen de afgelopen maanden (in februari betaalde men nog 22 dollar voor een ounce zilver), maar deze daling was wel erg fors en ging gepaard met een hoog volume. Opmerkelijk is de enorme vraag vanuit China en de hogere premie (ruim 10%) die men voor zilver betaalt in Shanghai.

Terwijl Chinezen eerst volop goud kochten en men een premie betaalde voor goud in Shanghai, blijkt het nu de beurt te zijn aan zilver. Volgens berichten zijn de zilvervoorraden enorm afgenomen in Shanghai. Samen met de historische tekorten in zilver, zijn dat signalen dat de prijs van zilver nog veel verder op kan lopen.

Volgens The Silver Institute wordt het zilvertekort dit jaar geschat op ruim 300 miljoen ounces zilver, mede door enorme vraag vanuit de zonnepanelenindustrie. De daling van afgelopen vrijdag doet dan ook niets af aan het opwaarts potentieel en biedt ook weer een kans om goedkoper zilver in te slaan.

Goud daalde ook fors afgelopen vrijdag. De koers ging van plus 1% naar -4%, wat de grootste negatieve uitschieter is sinds 2020, maar ook hier geldt dat een kleine afkoeling geen kwaad kan. De verwachting is dat we later dit jaar nog nieuwe records gaan zien.

Geef een reactie