Hedgefunds staan bekend om twee dingen. Enerzijds de fees die ze vragen, een bekend model is 2% vaste beheerkosten en 20% performance fee, en anderzijds de mogelijkheid om flink af te wijken van een ‘regulier’ beleggingsfonds, met als doel een hoger rendement te behalen.

Voor dit hogere rendement moeten ze dan ook goed beloond worden. De vraag is echter of ze wel degelijk zoveel anders doen dan reguliere beleggingsfondsen. In ieder geval niet de grote hedgefonds. De 328 grootste hedgefunds (meer dan 1 miljard dollar onder beheer) doen veelal hetzelfde.

Zij zitten met name in de grote tech-bedrijven. Zeg maar de “Magnificent Seven”, maar dan zonder Tesla. Niets bijzonder dus, want dat zit ook in de S&P 500. Maar ondanks dat tech hun grootste positie is, blijken ze er toch nog niet voldoende in te zitten…

Zo zitten slechts 62 van de 328 hedgefunds in Nvidia, en met een rendement dat reeds +/- 140% is dit jaar, is dat wel een erg dure misser. Het helpt verklaren waarom hun rendement gemiddeld achterblijft tegenover het rendement van de S&P 500 en de Russel 3000.

De flinke onderweging van tech-aandelen in de grootste hedgefunds is een teken dat de tech-aandelen het voorlopig nog wel even goed kunnen doen. Pas als alles en iedereen in tech zit, dus ook de grote hedgefunds, zijn we op de top aangekomen.

Geef een reactie