Het afgelopen weekend stond in het teken van de (mislukte) aanval van Iran op Israël. Naar verluidt vuurde Iran zondag honderden drones en raketten af op Israël, die volgens de Israëlische autoriteiten bijna allemaal uit de lucht werden gehaald voordat ze schade konden aanrichten.

De spanning in het Midden-Oosten was al toegenomen naar aanleiding van een Israëlisch bombardement op het Iraans consulaat in Damascus. Volgens Iran waren hierdoor internationale wetten overschreden, en Iran deed beroep op het zelfverdedigingsrecht voor een tegenaanval.

Soms hebben dergelijke gebeurtenissen kortstondige effecten op de beurs, soms draait deze ‘gewoon’ door. De reacties op de financiële markten lijken te bevestigen dat de ergste dreiging van een verdere escalatie in het Midden-Oosten (op dit moment) voorbij is. De Israëlische beurs is gisteren zelfs iets hoger gesloten.

Ook de futures van de Amerikaanse markten staan op het moment van schrijven iets hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De goud- en olieprijs staan iets lager en de Amerikaanse tienjaarsrente noteert 4 basispunten hoger. Geen paniek op de beurs dus.

Op de bitcoinmarkt was wel even een reactie. De prijs van een bitcoin daalde in een mum van tijd met zo’n 10%, van 67.000 USD naar 61.000 USD. Nu zijn dergelijke koersdalingen wel gebruikelijk in een bullmarkt, maar hiermee werd wel weer de ‘veilige haven functie’ van Bitcoin ter discussie gesteld.

Overigens staat de koers van een bitcoin weer bijna op het niveau van voor deze daling, op ruim 66.000 USD. Met de volgende Bitcoin halving voor de deur (deze wordt verwacht rond 19 april) is het afwachten wat de koers van Bitcoin verder gaat doen.

Geef een reactie