Goud staat weer op de radar van beleggers na de recente prijsrecords. Met name de aankopen van centrale banken (met China als koploper, maar ook Turkije, Polen, India, Kazachstan, en Singapore) hebben geleid tot recordhoogtes, en de koers is definitief doorgebroken.

Aziatische particulieren (met name Chinezen) dragen verder ook bij. Hoewel zij altijd al graag goud kochten, wordt dit nu wellicht extra gedaan als alternatief voor lagere vastgoedprijzen in China. De aantrekkende goudprijs zorgt ook weer voor speculatieve beleggers die het momentum willen meepakken.

Er waren de afgelopen jaren meerdere pogingen om door de weerstand van 2100 dollar per ounce te geraken (augustus 2020, maart 2022, en mei 2023), maar vorige maand lukte dit uiteindelijk ook; goud ging door de bovenkant van de bandbreedte, en knalde door naar ruim 2400 dollar.

Goldman Sachs observeert de positieve trend en heeft recent hun koersdoel voor het eind van dit jaar verhoogd van 2300 naar 2700 dollar. Dat betekent dat zij dus nog zo’n 15% opwaarts potentieel verwachten dit jaar. Projecties blijven projecties, maar het bevestigt in ieder geval de opwaartse trend van goud.

Geef een reactie