Het besluit van de regering van de Amerikaanse president Joe Biden om het Oekraïense leger te voorzien van langeafstands-ATACMS-raketten is een “ernstige vergissing”, aldus een verklaring die vandaag is vrijgegeven door de Russische ambassadeur in de VS, Anatoly Antonov, nadat Kiev had bevestigd hoe het die langeafstandsraketten gebruikte om Russische vliegvelden te raken, meldt Warnews247.

‘Het besluit van het Witte Huis om langeafstandsraketten naar de Oekraïners te sturen is een ernstige vergissing. De gevolgen van deze maatregel, die opzettelijk voor de publieke opinie verborgen werd gehouden, zullen zeer ernstig zijn”, aldus de heer Antonov via Telegram.

“De VS blijven aandringen op een direct conflict tussen de NAVO en Rusland”, voegde hij eraan toe.

Het Witte Huis bevestigde gisteren, naar aanleiding van persberichten van de afgelopen dagen dat het ATACMS naar het Oekraïense leger had gestuurd, dat het inderdaad onlangs een versie van dit wapensysteem had geleverd met een effectief bereik van 165 kilometer (het maximum is 300 km).

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski bevestigde ook dat de strijdkrachten van zijn land ATACMS gebruikten nadat het Oekraïense leger had gezegd dat het twee luchtbases had getroffen in door Rusland gecontroleerde delen van Oekraïens grondgebied.

Volgens de Oekraïense speciale troepen werden negen helikopters, luchtafweergeschut, landingsbanen en divers Russisch materieel vernietigd op twee bases nabij Loehansk (oost) en Berdyansk (zuid) in de Zee van Azov.

Volgens Vladimir Rogov, een ambtenaar gestationeerd door Moskou in de regio Zaporizja, werden M74-submunities, van het type gedragen door de ATACMS, gevonden op de luchthaven van Berdyansk.

Kiev, dat al maanden om ATACMS vraagt ​​en verzekerd heeft dat het deze niet zal gebruiken om doelen op Russisch grondgebied aan te vallen, zegt dat de wapens de loop van de oorlog zouden kunnen veranderen die twintig maanden geleden begon toen het Russische leger Oekraïens grondgebied binnenviel.

Het valt nog te bezien of en hoeveel significant voordeel dergelijke wapens Oekraïne zullen opleveren. Het Kremlin gaat er op zijn beurt van uit dat de levering van ATACMS of andere Amerikaanse wapensystemen, zoals Abrams-tanks, de machtsverhoudingen op de slagvelden niet zal veranderen.

Ondertussen maakte het Russische ministerie van Defensie via Telegram bekend dat luchtverdedigingssystemen van dinsdag op woensdag 28 Oekraïense drones hadden onderschept en vernietigd in de regio’s Belgorod, Koersk en de Zwarte Zee.

Origineel artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *