Woensdag komt de FED weer bijeen en beleggers kijken uit naar het rentebesluit en de toelichting erop. Gezien de meevallende economische cijfers en de tegenvallende inflatiecijfers bestaat het risico dat de FED niet drie, maar twee renteverlagingen verwacht dit jaar.  

Dat zou niet alleen slecht nieuws zijn voor aandelen- en obligatiebeleggers, maar ook voor banken en beleggers in commercieel onroerend goed. Met name het kantoorsegment ligt onder druk, en dat weegt door in de balansen van banken die veel van dit onroerend goed op de balans hebben.

Het National Bureau of Economic Research (NBER) beweert dat zo’n 44% van de kantoorleningen onder water staan. Een wanbetalingspercentage van 10% (bijna op het niveau van de financiële crisis) zou resulteren in ongeveer 80 miljard dollar aan extra bankverliezen.

Volgens het NBER zou niet één van die commercieel onroerend goed leningen in gebreke komen als de rentetarieven terug zouden zijn op het niveau van begin 2022. Daarom zijn de rentebijeenkomsten van de FED zo belangrijk, zeker als je weet dat er dit jaar voor 929 miljard dollar van die leningen vervallen.

Indien deze leningen kunnen worden verlengd, worden deze vastgesteld tegen aanzienlijk hogere rentetarieven, maar in het geval van kantoorleningen zal dit nog moeilijker zijn vanwege de hoge leegstand en gedaalde waarderingen van de gebouwen.

Als de financieringen dan niet kunnen worden verlengd, is een faillissement het meest waarschijnlijke gevolg. Dit kan ook het einde betekenen van regionale banken die veel veel kantoorleningen op de balans hebben en minder financiële middelen hebben dan grote banken.

Geef een reactie