Woensdag heeft de Bank of Canada de beleidsrente met 0,25 % verlaagd, naar 4,75%. Hiermee waren zij het eerste land van de G-7 die de rente verlaagde. Deze verlaging werd niet door alle analisten verwacht, maar waarschijnlijk zullen er dit jaar nog meer verlagingen volgen.

De reden voor deze renteverlaging is de vertragende inflatie, oplopende werkloosheid, en een vertraging van de groei van de Canadese economie. Hoewel een rentestap van de Bank of Canada op zich weinig verschil maakt voor de wereldeconomie, wordt Canada wel als een voorloper gezien van de VS.

De kans is groot dat de FED later dit jaar de Bank of Canada volgt en de beleidsrente ook zal verlagen, iets wat de ECB ook net heeft gedaan. Gisteren werd namelijk bekendgemaakt dat de ECB de rente verlaagt met 0,25 %, een plan die reeds eerder werd gecommuniceerd.

De toelichting van de ECB verwees naar de lagere inflatie die sinds september vorig jaar met meer dan 2,5 procentpunt is gedaald. Overigens is de laatste maanden weinig sprake meer van een lagere inflatie. Het is de eerste renteverlaging in vijf jaar voor de ECB.

Geef een reactie