Vorige week verloor de wereld een beleggingslegende. Charlie Munger, de Amerikaanse belegger die vooral bekend is als vicevoorzitter van Berkshire Hathaway en business partner van Warren Buffett, overleed op 99-jarige leeftijd.

Tot op het laatst was hij mentaal nog scherp en bij de les. Tot aan zijn dood hield hij een groep geboeide luisteraars in de ban met zijn verhalen vol humor en wijsheid. Munger had een schat aan (beleggings)wijsheden die hij in de loop van zijn leven met de wereld deelde. Ik pik er voor u even vijf uit:

1. “The most valuable riches take time

Volgens Munger is de wens om snel rijk te worden gevaarlijk. Welke ‘rijkdom’ je ook nastreeft, alles kost tijd. Een goede relatie, fysieke kracht, mentale gezondheid of financieel succes komen niet van de een op de andere dag. Het duurt vaak langer dan gehoopt, maar het is het doorzetten waard.

2. “Live what you want to receive

Je kunt niet hopen op een fantastische partner met goede waarden of op kinderen die de juiste waarden leren indien je die waarden zelf niet uitdraagt. Geef zelf het goede voorbeeld en leef naar de waarden die je in de wereld wil zien.

3. “Wisdom compounds”

Kleine stappen, dag op dag, maken op de lange termijn een wereld van verschil. Probeer elke dag een tikkeltje wijzer te worden dan de dag voordien en zo zal je, op het einde van de rit, uit het leven hebben gehaald wat je verdient.

4. “Success follows interest

Interessant zijn en interesse tonen zijn twee verschillende zaken. De meeste mensen richten zich te veel op interessant zijn en niet genoeg op geïnteresseerd zijn. Oprecht interesse tonen en met focus interesses nastreven, zal je ook interessant maken.

5. “Avoid the Ostrich Effect

Een struisvogel steekt de kop in het zand om gevaar te vermijden. Stel je overtuigingen altijd in vraag. Leer de andere kant van de zaak net zo goed kennen als je eigen kant. “Ik denk dat je de realiteit moet erkennen, zelfs als het je niet bevalt; sterker nog, vooral als het je niet bevalt”, aldus Munger.

Geef een reactie