Grote bedrijven in de VS zoals Amazon en Goldman Sachs hebben recent aangekondigd duizenden werknemers te zullen ontslaan om kosten te besparen. Hogere rentes, opgelopen arbeidskosten en twijfels over de economische situatie hebben geleid tot deze maatregelen.

De laatste in de rij was Spotify, de streaming dienstverlener, waar ongeveer 1500 werknemers worden ontslagen (17% van het totaal). Eerder dit jaar hadden Alphabet, Lyft, Morgan Stanley, BlackRock en Salesforce al ontslagrondes aangekondigd.

In oktober waren er 8,7 miljoen vacatures in de VS, wat significant lager is dan de 12 miljoen in maart 2022. Sindsdien is het aantal vacatures gestaag afgenomen. Het aantal werklozen loopt iets op, maar het werkloosheidspercentage ligt nog steeds op een laag niveau.

Loonstrookverwerker ADP meldde over de maand november 103.000 nieuwe banen, waar er 130.000 nieuwe banen werden verwacht. Een nieuwe bevestiging van de afkoelende arbeidsmarkt, maar dit zal ook minder druk zetten op de hoge loonkosten.

Slecht nieuws dus voor deze belangrijke arbeidsmarkt, maar niet per definitie slecht nieuws voor de aandelenbeurs. De kans op verdere renteverhogingen zijn zo goed als verkeken en de markt rekent volgend jaar op renteverlagingen, wat weer goed nieuws kan zijn voor de beurs.

Geef een reactie