Eind vorig jaar kwam de goudprijs op een nieuw record, wat dus goed nieuws is voor de goudmijnbedrijven. Hoewel deze bedrijven vaak de focus hebben op goud en, in mindere mate, op zilver, zien we ook toenemende interesse in koper.

Newmont, het grootste goudmijnbedrijf ter wereld, verzekerde zich met de recente overname van het Australische Newcrest van een flinke hoeveelheid koper. Vorig jaar haalde Newcrest meer dan 130.000 ton koper uit de grond, een stijging van 10% vergeleken met het jaar ervoor.

De CEO van het bedrijf zei eerder in een interview dat de opbrengst uit koper voor Newmont aan het einde van dit decennium op zo’n 15% tot 20% van de totale omzet zal liggen. Nu de wereld door een energietransitie gaat, is hij positief over de toekomst van koper.

Een ander groot goudmijnbedrijf, BarrickGold, ontwikkelt (samen met lokale partijen) een koper- en goudmijn genaamd Reko Diq in Pakistan. Dit is een van de grootste nog te ontwikkelen koperprojecten in de wereld en moet in 2028 klaar zijn voor productie.

Grote goudmijnproducenten zien dus ook kansen voor koper. Hoewel de verwachtingen hoog gespannen zijn voor dit metaal, is de prijs van koper vorig jaar gedaald. Koper is bij uitstek een goede barometer voor de economie, waar goud dat niet is, en goudmijnbedrijven kunnen zo hun risico spreiden.

Geef een reactie