Is dit alles – Doe Maar (KLIK)

Een ouder Doe Maar-nummer, geschreven door de Brabantse boomer Henry Vrienten in 1982.
Ondanks de bedachtzame tekst, is dit nummer verrassend bijna net zo populair geworden als de groffe muziek uit het repertoire van Doe Maar, zoals “Belle Helene” en “Sinds 1 Dag of 2“.

In het plastic tijdperk van de jaren 80 was het typische gezinsleven, met huisje-boompje-beestje, nog binnen handbereik. Maar tegelijkertijd was de diepgewortelde religieuze traditie van weleer, het rijke Roomse leven (KLIK), grotendeels verdwenen. De zanger overweegt zijn leven, dat als succesverhaal geldt. “Een kind, een huis, een auto en elkaar“.
Maar de prangende vraag blijft: “Is dit nu alles?

De band concludeert met de woorden: “Aan het einde zijn we allemaal de klos. ik wil iets meer, ik wil een beetje los

Het leven van de zanger, “het leven van zovelen“, lijkt weliswaar vast te zitten (bijvoorbeeld aan een hypotheek), maar is niet geworteld.

Die godsdienstige gemeenschapswortels, kunnen natuurlijk oneindig diep zitten, waardoor de vraag “is dit nu alles?” absurd zou moeten lijken.

In deze (post)moderne tijd lijkt de reactie op een onbevredigend en oppervlakkig burgerlijk bestaan niet te zijn om de wortels weer te laten groeien, zoals door een kerkelijk en lokaal leven te lijden, maar eerder om gewoon los te breken. Dit pad werd ook gevolgd door veel boomer-hippies, met desastreuze gevolgen.

Een comment/like wordt gewaardeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *