Sinds oktober vorig jaar stijgen de aandelenmarkten, maar de laatste weken zet die stijging niet echt door. De S&P 500 bereikte wel weer een recordstand van zo’n 4800 punten, maar de grote koerswinsten vlakken af. Desondanks zijn veel beleggers positief.

Volgens een wekelijkse enquête onder brokers en aanbieders van beurs nieuwsbrieven (Consensus Bullish Sentiment Index) is het sentiment het meest positief (bullish) sinds 2018, al neemt dit enthousiasme iets af de afgelopen twee weken.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de posities in de Amerikaanse aandelenmarkten van assetmanagers (fondsbeheerders die beleggen in aandelen) heel groot zijn. Deze zijn zelfs zo hoog, dat ze de hoogste posities hebben in Amerikaanse aandelenindices sinds december 2009.

Een enquête van S&P onder fondsmanagers laat echter zien dat hun enthousiasme flink is afgekoeld. Waar ze vorige maand nog gemiddeld genomen dachten positieve rendementen te gaan zien de maand erop, verwachten ze nu negatieve rendementen voor komende maand.

Hiermee kunnen we ook verwachten dat ze hun posities zullen afbouwen en dat we lagere koersen kunnen gaan zien, al is dat geen zekerheid. Posities kunnen zo weer worden omgedraaid als de economische omstandigheden veranderen. Houd in ieder geval rekening met volatiliteit (forse bewegingen).

Geef een reactie