Zo’n twee weken na het einde van ieder kwartaal begint het kwartaalcijferseizoen voor de beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven. Traditioneel trappen de banken dat af, en dat is nu niet anders. Andere bedrijven volgen, en de meeste cijfers zijn binnen zes weken gepubliceerd.

Op de beurs kunnen beleggers zich dus weer richten op de start van dit seizoen. Onder andere Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, en JPMorgan Chase & Co presenteerden afgelopen vrijdag hun jaarcijfers, en deze week volgen o.a. Goldman Sachs, Morgan Stanley, en US Bancorp.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers zijn analisten niet alleen gericht op het behaalde resultaat, maar meer nog op de vooruitzichten. Veel bedrijven geven hun verwachtingen af over het komende kwartaal of jaar, en daar reageert de koers vaak op. Beleggen is immers vooruitkijken.

Zoals bijna ieder kwartaal overtroffen de banken de verwachtingen van analisten. JPMorgan boekte een kwartaalwinst van 9,3 miljard dollar en de grootste jaarwinst voor een Amerikaanse bank ooit, 49,6 miljard dollar. Desondanks sloot het aandeel iets lager op voorzichtige vooruitzichten.

Maar niet alle banken lieten goede resultaten zien. Zo boekte Citigroep het afgelopen kwartaal een verlies van 1,8 miljard dollar, het grootste verlies sinds de financiële crisis. Desondanks sloot de koers van het aandeel iets hoger, omdat het een ontslagronde aankondigde van 20.000 werknemers.

Geef een reactie