Indiase en Chinese aandelen worden vaak op één hoop worden gegooid, maar ze zijn de laatste tijd totaal verschillende kanten op gegaan. Bloomberg noemde de rally in Indiase aandelen “meedogenloos”, terwijl Hongkong een “historische inzinking” heeft doorgemaakt.

Beleggers kiezen al een tijd voor Indiase aandelen en dumpen Chinese aandelen. De beurskapitalisatie van India (de totale marktwaarde van Indiase bedrijven op de beurs) heeft voor het eerst de beurskapitalisatie van rivaal Hongkong overtroffen.

Met een gecombineerde marktkapitalisatie van 4,3 biljoen dollar is de Indiase aandelenmarkt de op drie na grootste ter wereld, na een grote rally de afgelopen vier jaar. De beurskapitalisatie was ruim 1 biljoen dollar in 2020, terwijl die van Hongkong in 2021 een piek bereikte van bijna 8 biljoen dollar.

Chinese aandelen (zowel Hongkong als vasteland) hebben sinds 2021 meer dan 6 biljoen dollar aan marktwaarde verloren. Indiase aandelen sloten in 2023 hun achtste opeenvolgende jaar van stijgingen af, met een instroom van ongeveer 21 miljard dollar vanuit het buitenland.

Sterke bedrijfswinsten en snelle industrialisatie, gestimuleerd door een jonge bevolking in combinatie met een snel groeiende basis van Indiase beleggers, hebben de bloeiende Indiase markten ondersteund en buitenlandse investeerders aangetrokken.

Geef een reactie