Het ‘timen’ van de markt is voor beleggers een veel besproken onderwerp. Peter Lynch, een van de meest succesvolle fondsmanagers, schreef in 1997 over dit fenomeen. Hij schreef in Worth Magazine over het perfect timen van de markt, wat voor mij een verrassende uitkomst had.

Hij vergeleek de prestaties van drie beleggers gedurende de aandelenmarkt van 1965 tot 1995, een periode met goede en slechte jaren. De drie beleggers staken elk 1.000 dollar per jaar in aandelen gedurende deze drie decennia.

Belegger 1, die veel pech heeft, slaagt er op de een of andere manier in om aandelen te kopen op de duurste dag van elk jaar. Belegger 2, die veel geluk heeft, koopt aandelen op de goedkoopste dag van elk jaar. Belegger 3 koopt altijd aandelen op 1 januari.

Je zou denken dat belegger 2, die een ongeëvenaard talent heeft voor het timen van de markt, veel rijker zou eindigen dan belegger 1, de ongelukkige persoon op Wall Street, maar het ook een stuk beter zou doen dan belegger 3.

Maar over 30 jaar zijn de rendementen verrassend genoeg redelijk vergelijkbaar. Belegger 1 verdient 10,6% per jaar; Belegger 2 verdient 11,7%; en Belegger 3 haalt een rendement van 11%. De perfecte timing jaar na jaar is dus slechts 1,1% meer waard dan de slechte timing jaar na jaar.

Nu zou u misschien denken dat het later anders was. Maar een herhaling van dit onderzoek door Running Point Capital over 1994 tot 2020 geeft dezelfde bevindingen. De perfecte timing biedt slechts 1,5% voordeel op jaarbasis.

Natuurlijk gaat dat jaar op jaar wel wat verschil opleveren. In een andere studie tussen 2003 en 2022 is het verschil tussen “perfecte timing” en “slechtst mogelijke timing” 25.752 dollar of 18,7%.

Desondanks zijn deze verschillen niet zo groot en er is niemand die perfect kan timen. Wat wel vaak het geval is bij timen is dat men nog wel eens wacht met instappen en men hierdoor niet is belegd. Dat kan een belegger zeer duur komen te staan.

Alleen al het missen van de top 10 beste handelsdagen in deze periode kan het rendement met meer dan de helft verlagen. Volgens Visual Capitalist zou een investering van 10.000 dollar in 20 jaar uitgroeien tot 64.844 dollar. Als men de tien beste dagen mist, is er slechts 29.708 dollar over.

Dat is een enorme daling van 54,2%. Dus het is beter om volledig te zijn belegd dan te timen en het risico te lopen niet belegd te zijn. De markt kunnen we toch niet perfect timen en het lukt al helemaal niet om onze emoties in de hand te houden.

Geef een reactie