Wat is de reden voor de ‘Al-Aqsa Flood’, zoals Hamas zijn operatie tegen de zionisten had genoemd?

Op 8 oktober schreef Alastair Crooke, een van de meest ervaren mensen uit het Midden-Oosten, in AlMahadeen:

‘Israël’ is uiteengevallen in twee even zwaarwegende facties die vasthouden aan twee onverenigbare visies op de toekomst van ‘Israël’; twee onderling tegengestelde lezingen van de geschiedenis en van wat het betekent Joods te zijn.

De kloof kon niet completer zijn. Behalve dat het zo is. Eén factie, die een meerderheid in het parlement heeft, is in grote lijnen Mizrahi – een voormalige onderklasse in de Israëlische samenleving; en de andere, grotendeels welgestelde liberale Ashkenazi.

Mizrahi zijn meestal de oorspronkelijke joden uit het Midden-Oosten en vaak religieus extreem-rechts, Ashkenazi zijn meestal liberale Europese joden. De huidige Netanyahu-regering is de eerste waarin extreemrechtse Mizrahi-ministers zitting hebben, schrijft Moon of Alabama.

De meeste Mizrahi volgen de Sefardische religieuze rituelen. Ze willen een religieuze staat gebaseerd op de Joodse wet. Ze zijn net zo radiaal als ISIS.

Het Hooggerechtshof van Israël heeft veertien Asjkenazische rechters en één Mizrahi-rechter. Het is een van de redenen waarom de regering-Netanyahu wil dat het parlement uitspraken van hoge rechtbanken kan verwerpen. Er zijn grote, door de VS gesponsorde ‘regime change’-protesten in Israël geweest tegen deze stap. De leiders van het leger en de veiligheidsdiensten, voornamelijk Asjkenazisch, hebben zich ook verzet tegen het optreden van de regering tegen de rechtbank.

Ik denk daarom dat het heel goed mogelijk is dat er inlichtingen waren die op de aanval van Hamas wezen, maar dat deze niet openbaar werden gemaakt om Netanyahu in de val te laten lopen. We hebben echter geen bewijs dat er redelijk nauwkeurige waarschuwingen van de inlichtingendiensten waren, of dat deze werden tegengehouden.

Er zijn al eisen dat Netanyahu moet vertrekken. Al was het maar vanwege zijn langdurige sponsoring van Hamas als tegenwicht voor de meer seculiere Fatah-Palestijnen. Mocht hij niet langer premier zijn, dan zullen de rechtbanken de drie steekpenningszaken tegen hem in behandeling nemen die momenteel aanhangig zijn. Hij zou waarschijnlijk in de gevangenis belanden.

Een andere reden voor het succes van Hamas was het feit dat drie van de vier infanteriebataljons, met elk 800 soldaten, die gewoonlijk de Gazastrook bewaken, tijdens een religieuze feestdag naar de Westelijke Jordaanoever waren verplaatst om rechtse zionistische kolonisten te beschermen. Hierdoor kon Hamas gemakkelijk het hek doorbreken.

Terug naar Alastair Crooke over het echte motief van de Al-Aqsa-Flood:

Welnu, rechts in de regering van Netanyahu heeft twee al lang bestaande verplichtingen. Eén daarvan is het herbouwen van de (Joodse) Tempel op de ‘Tempelberg’ (Haram al-Shariff).

Voor alle duidelijkheid: dat zou de vernietiging van Al-Aqsa met zich meebrengen.

De tweede allesoverheersende verplichting betreft de stichting van “Israël”, in het “Land Israël”. En nogmaals, voor alle duidelijkheid: dit zou (naar hun mening) inhouden dat de Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever worden verdreven. De kolonisten hebben het afgelopen jaar de Palestijnen uit delen van de Westelijke Jordaanoever gezuiverd (met name tussen Ramallah en Jericho).

Op donderdagochtend (twee dagen voorafgaand aan de Al-Aqsa-overstroming) bestormden meer dan 800 kolonisten het moskeecomplex, onder de volledige bescherming van Israëlische troepen. Het ritme van dergelijke provocaties stijgt.

Dit is niets nieuws. De Eerste Intifada werd veroorzaakt doordat (toenmalig) premier Sharon een provocerend bezoek bracht aan de moskee. Ik maakte deel uit van de presidentiële commissie van senator George Mitchell die dat incident onderzocht. Zelfs toen was het duidelijk dat Sharon met zijn bezoek het vuur van religieus nationalisme wilde aanwakkeren. In die tijd was de Tempelbergbeweging een klein kind; Tegenwoordig heeft het ministers in het kabinet en op belangrijke veiligheidsposities – en heeft het zijn volgelingen beloofd de ‘Derde Tempel’ te bouwen.

De dreiging tegen Al-Aqsa neemt dus al twintig jaar toe, en bereikt vandaag een hoogtepunt. En toch zagen de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten het verzet niet aankomen, en zagen ze ook niet dat het kolonistengeweld zich op de Westelijke Jordaanoever opbouwde?

Wat er zaterdag gebeurde was algemeen verwacht en duidelijk uitgebreid gepland.

Er is overigens geen enkel archeologisch bewijs dat er ooit een Joodse ‘tempel’ in Jeruzalem heeft bestaan. Als dat zo was, was het hoogstwaarschijnlijk niet op de heuvel van Al-Aqsa, maar op een van de zes andere.

Al-Aqsa is heilig voor alle moslims, zowel sjiieten als soennieten. De vernietiging ervan zou onvermijdelijk tot oorlog leiden. Het Westen onderschat duidelijk welke krachten als deze kunnen ontstaan:

Israël heeft witte fosfor gebruikt tegen de mensen in Gaza, een andere oorlogsmisdaad. Israël heeft alle mensen in Noord-Gaza, 1,1 miljoen mensen, 24 uur de tijd gegeven om naar Zuid-Gaza te verhuizen. Dat is onmogelijk en zal ook niet gebeuren. Het is een poging tot etnische zuivering.

Als Israël, zoals aangekondigd, een grondaanval op Gaza uitvoert, zal Hezbollah in Libanon waarschijnlijk Israël aanvallen. De VS zouden Syrië (via Frankrijk) laten weten dat Damascus, en president Assad persoonlijk, zouden worden aangevallen als dat zou gebeuren. Dit is een misrekening. Het is verre van zeker dat Assad, of zelfs Iran, over de middelen beschikt om Hezbollah tegen te houden.

Een Amerikaanse aanval op de Syrische regering zou Rusland in de oorlog betrekken. Iran zou ook reageren , en dat is precies wat sommige neoconservatieven willen.

De oorlog zou van daaruit gemakkelijk verder kunnen escaleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *