Bitcoin brak kortstondig de vorige all-time high van $69.000. De digitale valuta daalde kort daarna met meer dan 10%. Dit soort volatiliteit is ongehoord in traditionele financiële markten, maar het is gewoon een normale dag in de wereld van cryptocurrencies.

Alex Thorn, hoofd onderzoek bij Galaxy Digital, wees er terecht op dat het belangrijk is om “ te onthouden dat BTC in december 2020 tweemaal zijn all-time high van ~$20k raakte, vervolgens varieerde en -11,3% lager handelde gedurende 15 dagen voordat de ATH definitief werd doorbroken.

Het ziet er hier waarschijnlijk net zo uit, en enige consolidatie zou gezond zijn na +62% YTD / +77% vanaf YTD low (23 jan).

Thorn presenteerde verder een analyse van de volatiliteit in de laatste twee bullmarkten. Ten eerste toonde hij dat “ bitcoin 13 correcties had van 10% of meer tussen 12 maart 2020 covid-low ($3858) en 14 april 2021 ATH ($64.899) .”

Als we teruggaan naar de bullmarkt van 2017, “ waren er van 1 januari 2017 tot 17 december 2017 bitcoin ATH ($19.891) dertien 12%+ drawdowns (waarvan 12 15%+ en 8 25%+).

Bitcoin is volatiel. Je hebt de volatiliteit nodig om de opwaartse beweging in de prijs te krijgen, dus de meeste houders zien het schommelen van de prijs als een netto positief op de lange termijn. Nu bitcoin groter is dan de hele Amerikaanse high-yield obligatiemarkt of groter dan de hele zilvermarkt, geloofden sommigen dat de volatiliteit zou afnemen.

Maar bitcoin heeft op korte termijn geen aandacht besteed aan die meningen. De activa blijft schommelen in schommelingen van duizenden dollars per dag. Dit is belangrijk om te begrijpen als je voor het eerst bitcoin koopt of als je een zwakke maag hebt voor volatiliteit.

Het goede nieuws is dat “ Bitcoin niet alleen de best presterende beleggingscategorie van 2024 is, met een stijging van 62% YTD, het heeft ook de hoogste Sharpe-ratio van 2,1 “, volgens  Zerohedge. Dit blijft het punt versterken dat bitcoin een van de beste, zo niet de beste, risico-rendement activa op de markt is.

Ik schrijf jullie dit allemaal omdat de markt een beetje gek blijft. Precies op het moment dat de euforie toeslaat na het breken van de all-time high, worden houders onmiddellijk geconfronteerd met een drawdown van 10%. Het is gemakkelijk voor buitenstaanders om te zeggen dat bitcoinhouders “geluk hebben gehad”, maar de waarheid is dat maar heel weinig mensen ter wereld een activum kunnen vasthouden gedurende dit soort volatiliteit.

The Red Pill Observer | Substack

Geef een reactie