In Amerika is de 401k populair. Dat is een pensioenplan voor werknemers waarin men geld kan storten zonder dat men er direct belastingen op moet betalen. Het doel van de 401k is om werknemers te helpen zich voor te bereiden op hun pensioen door hen te laten sparen (beleggen) voor later gebruik.

Men kan het geld niet van de 401k halen tot men 59,5 jaar oud is. Doet men dit wel, dan hangt daar, naast de inkomstenbelasting, een boete van 10% aan vast. De (enige) uitzondering hierop is opname vanuit noodzaak, zoals medische rekeningen of boodschappen als er geen geld op de rekening staat.

Volgens Vanguard heeft een recordaantal mensen vorig jaar vervroegd geld van hun 401k opgenomen voor dergelijke noodgevallen. Ongeveer 3,6% van de deelnemers trokken geld uit hun 401k om uitgaven te dekken, tegenover 2,8% in 2022 en het jaarlijkse gemiddelde van 2%.

De steeds hoger wordende uitgaven zijn een financiële ramp voor deze mensen. Niet alleen betekent dit dat ze geen alternatieve spaarpotjes hebben, ook hun pensioenpotjes nemen af, en de kracht van samengestelde interest (“compounding”) wordt hierdoor minder. 

Geef een reactie