De financiële media hebben het de afgelopen periode veel gehad over de nieuwe beursrecords, en soms was er ook een beetje aandacht voor de nieuwe recordhoogtes van goud. Zelden horen we iets over zilver, terwijl het ‘kleine broertje’ van goud net als een raket aan het stijgen is.

Vorige week ging de prijs van zilver ruim 10% hoger en knalde het door de psychologisch belangrijke grens van 30 dollar per ounce. Begin maart stond de koers nog op zo’n 22 dollar, en gisteren steeg het zelfs even door naar 32,50 dollar per ounce. Een stijging van bijna 50% in nog geen paar maanden tijd.

Hoeveel zit er nog meer in het vat? In SC-editie #20 schreven we een uitgebreide fundamentele analyse over goud en zilver. Wat voor de vraag van zilver zeker relevant is, is de toenemende vraag naar zonnepanelen. Ondanks de beperkte aandacht voor zilver, schreef de Wall Street Journal daar recent een artikel over.

Met name de Chinese interesse voor zilver voor het gebruik in zonnepanelen neemt fors toe. Tussen 2022 en 2023 verdubbelde de productie van zonnepanelen in China en de vraag naar zilver voor het gebruik in zonnepanelen zal volgens Sprott met 170% toenemen tegen 2030, 20% van de totale vraag naar zilver.

Nu is het geen goed idee té veel waarde te hechten aan projecties, maar dit is zeker substantieel en zal een effect hebben op de prijs van een ounce zilver. Daarnaast nemen de zilvervoorraden af en is de zilvermarkt klein te noemen, waarbij er eerder kans is op een prijsexplosie.

Pakken we het technische plaatje erbij, dan zien we iets opmerkelijk: een 50-jarig cup & handle patroon waarbij de handle wordt afgerond. De volgende stap zou een parabolische stijging zijn, eentje die we in de jaren 70 ook gezien hebben. De kans dat we dan de 50 dollar gaan doorbreken, is heel groot.

Maar daar blijft het niet bij: ook de 100 dollar grens en wellicht de 200 dollar grens zouden dan doorbroken kunnen worden. Eens beleggers en centrale banken deze potentie van zilver ten volle zien, is de prijs vertrokken. Zorg er dus voor dat u in ieder geval wat fysiek zilver heeft.

Geef een reactie