Artificiële intelligentie (AI) heeft geleid tot torenhoge waarderingen en optimisme bij investeerders. Kijk maar naar het succes van Nvidia. Bedrijven investeren miljarden dollars in de technologie, in de hoop dat het ooit tot enorme winsten zal leiden.
Grote tech-bedrijven investeren gigantisch veel geld in AI om de productiviteit te verhogen, de kosten te verlagen en uiteindelijk de winst te vergroten. De meeste geven recordbedragen uit aan kapitaalinvesteringen, vooral om hardware te bouwen voor het uitvoeren van AI-modellen.
“Het risico van te weinig investeren is veel groter dan het risico van te veel investeren”, zei Sundar Pichai, CEO van Alphabet, tijdens een analisten-call in juli. ‘Durfkapitalisten’ (venture capitalists) zetten ook vol in op AI, en hopen dat op een dag hun AI-startup miljarden dollars waard zal zijn.
Zij investeren in veelbelovende AI-startups, maar het is bijna onmogelijk om te zeggen welke succesvol zullen zijn over enkele of zelfs tientallen jaren. Toch zetten ze dit jaar reeds voor ruim 64 miljard dollar in op AI-startups: 2024 zou het recordjaar 2021 kunnen evenaren.
De meeste chips voor AI komen van Nvidia. Hun GPU’s waren oorspronkelijk voornamelijk ontworpen met oog op high tier gaming, maar nu worden ze gebruikt voor vrijwel alles wat met AI te maken heeft bij grote tech-bedrijven zoals Amazon, wat de omzet van Nvidia opdrijft.
Maar al die investeringen moeten ook wat gaan opleveren. Beleggers worden wat ongeduldiger met de AI-uitgaven van Silicon Valley. Bedrijven als Meta en Microsoft, die hun AI-uitgaven hebben verhoogd zonder dat hun omzet snel genoeg groeide, krijgen kritiek van beleggers.
Ondertussen bekoelt het sentiment voor nieuwe AI-banen, al is dat nog steeds significant hoger dan de brede tech-banen. Maar om deze verder te laten stijgen, wordt het wel tijd om rendement te laten zien op AI. Volgens Zuckerberg zal het nog jaren duren voordat Meta de grote winsten gaat zien.
Tesla (ik geef toe, ik ben bevooroordeeld) is momenteel het enige bedrijf dat al daadwerkelijk de vruchten plukt van AI in de “echte” wereld, in tegenstelling tot de situatie die je beschrijft. Terwijl veel bedrijven miljarden investeren in de hoop op toekomstige winsten, zet Tesla AI al concreet in met tastbare resultaten.
Hun toepassingen in zelfrijdende auto’s en robotica (Tesla Bot) zijn zuivere voorbeelden van AI in actie, niet slechts beloftes of experimenten. Dit geeft Tesla een unieke positie: ze hebben niet alleen geïnvesteerd, maar oogsten al de voordelen van hun AI-investeringen.
Waar bedrijven als Nvidia, Meta en Microsoft worstelen om hun AI-uitgaven te rechtvaardigen tegenover investeerders, heeft Tesla een duidelijk pad naar winstgevendheid met hun AI-toepassingen. Hun geïntegreerde aanpak – waarbij ze hardware, software en enorme hoeveelheden real-world data combineren – geeft hen een voorsprong die moeilijk in te halen is.
Rekenkracht is het nieuwe strijdtoneel in AI, Tesla’s investeringen in dit gebied, met name Project Dojo, kunnen doorslaggevend zijn.
Anders dan veel startups die nog zoeken naar hun plaats in de markt, heeft Tesla al een bewezen track record in het omzetten van AI-investeringen in marktleidende producten.
Hoewel de bredere markt inderdaad wat ongeduldig wordt met AI-investeringen zonder duidelijke returns, staat Tesla hierin apart. Hun AI-toepassingen dragen direct bij aan hun kernproducten, waardoor de link tussen investering en opbrengst veel directer is.
Als ik zou kunnen, zou ik investeren in XAI (Explainable AI) en aanverwante technologieën, maar Tesla blijft voorlopig de meest toegankelijke en concrete optie voor AI-exposure in de markt. Hun vermogen om AI te vertalen naar praktische, winstgevende toepassingen maakt hen uniek in een veld waar veel bedrijven nog zoeken naar de juiste formule.
Natuurlijk is het belangrijk om te erkennen dat de AI-markt dynamisch en onvoorspelbaar blijft. Diversificatie is cruciaal. Maar Tesla’s bewezen vermogen om AI te commercialiseren in de “echte” wereld geeft hen een sterke positie in deze snel evoluerende sector.
Dank voor deze toevoeging Nico.