Hoewel het al twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, worden nog steeds nieuwe sancties opgelegd aan Rusland. Afgelopen vrijdag stelden de VS en het VK een verbod in om nieuw geproduceerd Russisch aluminium, koper en nikkel te leveren aan belangrijke beurzen zoals de London Metals Exchange (LME).

Rusland is een van de grootste metaalproducenten ter wereld; het produceert 6% van al het gedolven aluminium, 4% van het koper, en 3% van het nikkel. De inkomsten uit de verkoop van deze grondstoffen vloeien grotendeels terug naar staatsbedrijven en dus indirect naar Rusland.

Hoewel veel analisten verwachten dat de sancties een beperkte impact zullen hebben, waarschuwde de Russische aluminiumgigant RUSAL dat de beperkingen maar liefst 36% van hun verkopen in gevaar zouden kunnen brengen.

Als gevolg van de sancties steeg de prijs van aluminium vrijdag met 10% in de vroege Londense handel, terwijl koper en nikkel respectievelijk 0,7 en 2,3 % stegen. Op de LME was Russisch aluminium onlangs goed voor bijna 90% van de voorraden van de beurs.

Russische metalen van de wereldmarkt halen is moeilijk en zou inflatoir zijn, gezien hun fundamentele rol in de economie. Volgens analisten van Citigroup is het doel in plaats daarvan om het gemak waarmee Russische metalen kunnen worden verhandeld te verminderen.

Als Russische metalen minder toegankelijk zijn en meer problemen opleveren, dan wordt de kans groter dat ze met korting worden verhandeld ten opzichte van wereldwijde benchmarks. Geen impact op de algemene prijs, maar wel mindere inkomsten voor Rusland; dat zou de gedachte erachter zijn…

Geef een reactie