De verstoringen van de scheepvaart door de aanvallen in de Rode Zee zijn nu al schadelijker voor de bevoorradingsketen dan tijdens de ‘corona pandemie’, aldus Alan Murphy (CEO van adviesbureau Sea-Intelligence) in een analyse over vertragingen van schepen.

Gegevens over de bevoorradingsketen tonen de op één na grootste daling in de afgelopen jaren, enkel overtroffen toen het gigantische vrachtschip Ever Given in maart 2021 zes dagen vastzat in het Suezkanaal, waardoor miljarden dollars aan handel werden stilgelegd.

Het duurt 10 dagen langer om van Nederland naar Singapore te varen via Kaap de Goede Hoop. Deze langere doortocht rond Kaap de Goede Hoop heeft een aanzienlijke impact op de tarieven en de schepen die beschikbaar zijn om containers te vervoeren.

Volgens de Freightos Baltic Index stegen de kosten voor het verschepen van een standaard container met 146% in de 30 dagen tot 17 januari, terwijl de kosten voor de route Shanghai naar Rotterdam stegen met 160% in een vergelijkbare periode.

Voorlopig is er nog geen uitzicht op een normale situatie en het kan volgens sommige experten wel 6 tot 12 maanden langer duren. Tot nu toe heeft dit geen impact gehad op de brede aandelenmarkten. De S&P 500 staat weer op recordniveau.

2 reacties op “Rode Zee conflict dramatisch voor scheepvaart

Geef een reactie