De beleidsrente van de FED blijft op 5,5%, zoals verwacht. In tegenstelling tot de verwachte ‘hawkish’ woorden (krimpend beleid) van de baas van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, klonk hij in de toelichting op het besluit echter verrassend ‘dovish’ (verruimend beleid).

Hoewel Powell de mogelijkheid openliet voor renteverhogingen, is er niemand die dat verwacht, ook de FED niet. Uit de dot-plot , met daarin de renteverwachtingen van de bestuursleden van de FED, kan worden opgemaakt dat de rente volgend jaar niet stijgt, maar zelfs 3x wordt verlaagd met 0,25%.

In 2025 volgen dan nog eens vier zulke stappen. Hoewel de markt daar al rekening mee hield, kwam het toch als een verrassing en was dit de toelichting waar beleggers op zaten te wachten. Zij reageerden alsof er al renteverlagingen waren aangekondigd.

De rentes op Amerikaanse staatsobligaties daalden als een baksteen en er vond een ouderwetse risk-on rally plaats. Zowat alles steeg: aandelen, obligaties, edelmetalen en grondstoffen. De Dow Jones Index sloot zelfs op een nieuwe all time high. Alleen de dollar daalde tegenover de euro.

Goud steeg met ruim 2% weer naar de 2050 dollar per ounce en zilver knalde met zo’n 4,5% omhoog naar boven de 24 dollar. Ook het bedrijf met de grootste marktkapitalisatie ter wereld, Apple, steeg naar een nieuw record. Beleggers zetten hun cash dus aan het werk.

3 reacties op “Renteverlagingen van de FED op komst

Geef een reactie