In de zesenveertig jaar sinds de Zesdaagse Oorlog tussen Israƫl en zijn Arabische buren hebben de Verenigde Staten de diplomatieke agenda in het Midden-Oosten gedomineerd. Dat tijdperk is voorbij. China en Rusland zijn naar voren gekomen als spelers aan de diplomatieke tafel en dagen de status van de Verenigde Staten uit als de voornaamste stem in de pogingen om de oorlog tussen Israƫl en Hamas te beteugelen, schrijft Larry Johnson.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voltooide zojuist een mislukte missie naar het Midden-Oosten. Hij maakte de ronde, na een ontmoeting met IsraĆ«ls Netanyahu, naar JordaniĆ«, Egypte en Saoedi-ArabiĆ«. Terwijl de Egyptenaren Blinken ontvingen, wordt de ontvangst omschreven als ā€˜coolā€™. Betekenis? Egypte luisterde, maar beloofde niet te doen wat Washington wil.

De reis naar Saoedi-Arabiƫ was een debacle. Blinken zou zaterdagavond een ontmoeting hebben met de Saoedische kroonprins en premier Mohammed Bin Salman. Bin Salman liet Blinken en nacht wachten en ontmoette hem pas zondagochtend. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken probeerde dit als een positief resultaat af te schilderen :

Minister van Buitenlandse Zaken Antony J. Blinken had vandaag een ontmoeting met de Saoedische kroonprins en premier Mohammed bin Salman in Riyadh. De minister benadrukte de onwankelbare focus van de Verenigde Staten op het stoppen van terroristische aanslagen door Hamas, het veiligstellen van de vrijlating van alle gijzelaars en het voorkomen dat het conflict zich verspreidt. De twee bevestigden hun gedeelde inzet voor de bescherming van burgers en voor het bevorderen van de stabiliteit in het Midden-Oosten en daarbuiten. Zij benadrukten het belang van het bereiken van een alomvattend politiek akkoord om vrede, welvaart en veiligheid in Jemen te bereiken, en het belang van ons voortdurende partnerschap om het conflict in Gaza te beƫindigen.

Maar Bin Salman bracht een onmiskenbare boodschap over: de Verenigde Staten zijn geen prioriteit en worden niet serieus genomen. Ik vraag me af of Blinken naar Lionel Ritchie-muziek luisterde terwijl hij de hele nacht wachtte op de uitgestelde vergadering? (Sorry voor de video, maar ik voelde de behoefte om de stemming te verlichten.)

De Saoediā€™s beseffen dat de Verenigde Staten, hoewel ze nog steeds in staat zijn enige militaire macht in de regio te projecteren, zwak zijn en niet te vertrouwen. Enter China en Rusland. Deze twee landen vormen een verzamelpunt voor de Arabische en islamitische wereld. Indiaā€™s gepensioneerde diplomaat, Knessetlid BHADRAKUMAR , rapporteert over de opkomst van China als een diplomatieke macht die de Amerikaanse pretenties op leiderschap uitdaagt:

De stortvloed aan gebeurtenissen van de afgelopen week is adembenemend, te beginnen met een telefoontje van de Iraanse president Sayyid Ebrahim Raisi woensdag naar de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman om een ā€‹ā€‹gemeenschappelijke strategie te bespreken voor de situatie na de verwoestende aanval door Hamas, tegen IsraĆ«l op 7 oktober.

Eerder op dinsdag had de Iraanse Opperste Leider, Ayatollah Ali Khamenei, in een krachtige verklaring benadrukt dat ā€œVanuit militair en inlichtingenaspecten gezien deze nederlaag (door Hamas) onherstelbaar is. Het is een verwoestende aardbeving. Het is onwaarschijnlijk dat het (IsraĆ«lische) usurperende regime in staat zal zijn de hulp van het Westen te gebruiken om de diepe impact die dit incident op zijn heersende structuren heeft achtergelaten, te herstellen.ā€

Een hoge Iraanse functionaris vertelde Reuters dat Raisiā€™s oproep aan de kroonprins tot doel had ā€œPalestina te steunen en de verspreiding van oorlog in de regio te voorkomen. Het telefoontje was goed en veelbelovend.ā€ Nadat hij een brede verstandhouding met Saoedi-ArabiĆ« had opgebouwd, voerde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian een gesprek met zijn tegenhanger in de Emiraten, sjeik Abdullah bin Zayed, waarin hij de islamitische en Arabische landen opriep hun steun aan het Palestijnse volk uit te breiden, waarbij hij de urgentie benadrukte van de situatie.

Donderdag begon Amir-Abdollahian tot en met zaterdag aan een regionale tour naar Irak, Libanon, SyriĆ« en Qatar om te coƶrdineren met de verschillende verzetsgroepen. Hij ontmoette met name Hezbollah-leider Hassan Nasrallah in Beiroet en Hamas-leider Ismail Haniyeh in Doha. Amir-Abdollahian vertelde de media dat, tenzij IsraĆ«l zijn barbaarse luchtaanvallen op Gaza stopzet, een escalatie door het Verzet onvermijdelijk is en IsraĆ«l een ā€œenorme aardbevingā€ zou kunnen meemaken, aangezien Hezbollah bereid is in te grijpen.

Rusland is naar verluidt in gesprek met Turkije over het opzetten van een humanitaire bevoorradingsmissie waarbij de Russische marine de veiligheid moet bieden voor een maritieme levering in de havens van Gaza. Naarmate de beelden van Palestijnse slachtoffers de sociale media overspoelen, zal de druk voor een humanitaire missie toenemen. Dat brengt mij bij de Amerikaanse Carrier Battle Groups die in de Middellandse Zee worden ingezet. Als de VS en Israƫl de havens van Gaza proberen te blokkeren, verhoogt dit het risico op een direct conflict tussen Rusland en de Verenigde Staten. Hoewel ik denk dat dit onwaarschijnlijk is, is het een scenario dat serieus moet worden overwogen.

Het plaatsen van twee van de elf Amerikaanse vliegdekschepen in de Middellandse Zee is een gevaarlijke zet van Joe Biden. Zolang deze twee strijdgroepen niet betrokken zijn bij enige offensieve acties tegen de Palestijnen in Gaza, zal hun missie beperkt blijven tot het verschaffen van een symbolische veiligheidsschild aan IsraĆ«l. Maar als Biden hen opdraagt ā€‹ā€‹enige vorm van offensieve actie te ondernemen, zal dit waarschijnlijk een enorme negatieve reactie in de Arabische en moslimwereld veroorzaken. U weet dat het ernstig is als het sjiitische Iran, het soennitische Saoedi-ArabiĆ« en Turkije samenkomen om de Palestijnse zaak te steunen. Dit is ongekend in de 76-jarige geschiedenis van IsraĆ«l en de Verenigde Staten hebben niet langer de politieke of economische macht om de Arabische en islamitische landen te dwingen zich aan de eisen van Washington te onderwerpen. Dat maakt dit zo gevaarlijk.

Origineel artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *