Misschien. Het is heel anders dan de vorige

Hoe lang is het geleden dat zilver voor echte opwinding zorgde? Zo lang dat zelfs de meeste stapelaars het zouden moeten opzoeken om het zeker te weten.

Het antwoord is halverwege 2020, toen een groep online handelaren genaamd “Redditors” besloot om achter het metaal aan te gaan alsof het een meme-aandeel was, waardoor de prijs in een paar maanden tijd bijna verdubbelde.

Die poging mislukte – zie Reddit Group Fails In Effort To Squeeze The Silver Market – en in de daaropvolgende drie jaar kwijnde zilver weg in een pijnlijk saaie trading range terwijl zijn “fair-weather” vrienden wegdreven naar crypto’s en AI.

Maar in de afgelopen paar weken (zie de rechterbovenhoek van de bovenstaande grafiek) is de zilverprijs omhoog gesprongen en zijn de “squeeze”-praatjes hervat. Dus… is deze squeeze echt, of gewoon weer een geval van wishful thinking? Laten we eens wat cijfers bekijken.

Vraag/aanbod

Volgens het Silver Institute produceerden de mijnen wereldwijd elk jaar iets meer zilver dan industriële bedrijven en investeerders verbruikten. Met andere woorden, de markt had een overschot.

Maar dat veranderde in 2021, toen de vraag groter werd dan het (stagnerende) aanbod, waardoor de markt een tekort begon te vertonen (zie de rode cirkel onderaan de tabel).

Hier is de vraag/aanbodsituatie in grafische vorm:

De huidige vraag/aanbodsituatie ziet er goed uit voor het squeezescenario. Maar in de toekomst wordt het pas echt interessant.

De vraag naar zonnepanelen, die voor het grootste deel zilver bevatten, groeit gestaag en zal dat waarschijnlijk nog lang blijven doen, waardoor steeds meer zilver van de markt verdwijnt:

Volgens een wereldwijd PV-vooruitzichtenrapport van BloombergNEF bereikten de nieuwe zonne-energie-installaties in 2023 413 GW, wat eerdere voorspellingen overtreft. Het rapport voorspelt dat nieuwe installaties 511 GW kunnen bereiken in 2024, 531 GW in 2025 en 727 GW in 2030.

Enkele bevindingen:

1 GW zonne-energie = 500.000 ounces zilver.

2500 GW = 1.250.000.000 ounces zilver.

De mondiale mijnbouwproductie zou in 2024 de 840 miljoen ounces kunnen bereiken, een daling van ongeveer 5% in de afgelopen tien jaar.

Het bereiken van 2500 GW zou meer zijn dan al het zilver dat wereldwijd in een heel jaar wordt geproduceerd.

Wetenschappers van de Universiteit van New South Wales voorspellen dat zonne-energie tegen 2027 een hoeveelheid zal gebruiken die gelijk is aan 20% van de huidige jaarlijkse zilverproductie, en tegen 2050 zal stijgen tot 85%.

En AI-chips – die ook zilver gebruiken en waar een explosieve vraag naar is – zullen in de toekomst veel meer zilver verbruiken.

Hoe zit het met bestaande voorraden?

Een bescheiden tekort kan altijd worden beheerd als er voldoende voorraden zijn om het verschil te dekken. Maar dat is misschien niet het geval voor zilver.

#silversqueeze komt eraan, voorraden kunnen over twee jaar op zijn – TD Securities

(Kitco) – Daniel Ghali, senior grondstoffenanalist bij TD Securities, merkte op dat de groei in de vraag naar zilver en de aanzienlijke onderinvestering in het aanbod van mijnen een “universeel erkend structureel tekort” heeft gecreëerd. Hij voegde eraan toe dat deze fundamentele onbalans grotendeels is genegeerd omdat de markten zich in plaats daarvan hebben gericht op de enorme bovengrondse voorraden.

Ghali zei echter dat de markten verkeerd hebben ingeschat hoeveel zilver er beschikbaar is en dat deze uitgeputte reserve de prijzen hoger zal drukken.

“Jarenlang konden marktdeelnemers er veilig van uitgaan dat de enorme voorraad bovengronds zilver groot genoeg zou zijn om aan elke redelijke groei van de vraag te voldoen,” aldus Ghali. “Vandaag de dag geloven we dat deze aanname binnen de komende 12-24 maanden mogelijk op losse schroeven komt te staan.”

Ghali zei dat de industriële vraag, gedreven door de groene energietransitie, de zilvermarkt volledig heeft veranderd. Hij merkte op dat er in 2019 verwachtingen waren dat het ongeveer 165 jaar zou duren om de zilvervoorraad uit te putten.

Ghali zei dat zijn nieuwe doelstelling voor twee jaar versneld zou kunnen worden als beleggers weer in de markt springen.

“De potentiële ETF koopactiviteit die gepaard gaat met een typische verlagingscyclus van de Fed zou deze tijdspanne drastisch kunnen verkorten. Dit vormt een aanzienlijk liquiditeitsrisico voor de zilvermarkten en pleit terecht voor een potentiële #silversqueeze aan de horizon,” zei hij. “Drukontlastende kleppen zouden uiteindelijk het ontbrekende zilver kunnen helpen om terug te keren naar de markten, maar daarvoor zijn hogere prijzen nodig. Dit is een extreme opwaartse convexiteitshandel die zwaar ondergewaardeerd is.”

Goud invoeren

Nu de centrale banken enorme netto goudkopers worden (en de regeringen van de wereld hun financiële systemen vernietigen), stijgt de prijs van dat metaal. Goudmarkten doen gewoonlijk twee dingen: Ze trekken veel algemeen geld aan. Dan – zodra de goudprijs is gestegen – sturen ze beleggers naar zilver, dat relatief goedkoop is. Hier is een praktijkvoorbeeld van hoe dit werkt:

Zilver is het nieuwe goud’: Egyptenaren proberen spaargeld te beschermen

(Reuters) – Egyptische vrouwen ontvangen traditioneel een gouden sieradenset, of “shabka”, bij hun verloving.

Maar in het jaar tot 30 januari steeg de prijs van een gram 21 karaat goud met meer dan 120% tot 3.875 Egyptische pond ($126), blijkt uit gegevens van de Federatie van Egyptische Kamers van Koophandel.

De vraag naar gouden munten en baren steeg van 2022 tot 2023 met bijna 58%, volgens het jaarverslag van de World Gold Council.

Maar nu de stijgende prijzen en de verzwakkende munteenheid de vraag naar het edelmetaal hebben opgedreven, kopen sommigen in plaats daarvan zilver. “Zilver is het nieuwe goud,” zei een verkoper in een zilverwinkel in Caïro die alleen zijn voornaam, Abanob, opgaf.

Conclusie

Het zilver van vandaag is een heel ander goed dan dat van 2020, om verschillende fundamentele redenen. Toen had het een overschot, was zonne-energie een kleine bron van vraag en bestond AI nog niet. Nu is er een tekort, zonne-energie is enorm en AI neemt de wereld over.

Voeg daar de recordhoge goudprijzen aan toe, die buzz genereren voor de edelmetalenruimte, en het zilververhaal is belachelijk gunstig. Of het knijpwaardig is, hangt af van wanneer het aanbodtekort de laatste beschikbare voorraad op Comex en andere beurzen opslokt. Ten minste één analist ziet dat als op handen zijnde.

The Red Pill Observer | Substack

Geef een reactie