Bij Safecapital staat goud centraal in onze investeringspiramide en zorgt het er voor een solide financiële basis. De goudprijs is de afgelopen tijd tot recordhoogtes gekomen, en we verwachten nog meer van het gouden edelmetaal. Lees hierover ook in onze uitgebreide fundamentele analyse in SC-editie #20.

De goudexperts van Incrementum, Ronald-Peter Stöferle en Mark Valek, zien goud ook als een solide basis. Ieder jaar publiceren zij een dik rapport over goud: het “In Gold We Trust” rapport. Vorige week werd de 18de editie gepubliceerd, en het is weer een aanrader.

Volgens hen is er sprake van een paradigmawissel en hebben we te maken met een “new gold playbook”. Primaire aanleiding hiervoor is de ontkoppeling van de correlatie tussen de goudprijs en de rente, iets waar wij eerder ook al over schreven.

Normaal gesproken, of beter gezegd: volgens het oude paradigma, zou de goudprijs moeten dalen in een omgeving van hogere rentes. Maar dat gebeurde dus niet. Sterker nog: ondanks de snel hogere rente ging goud ook fors omhoog en bereikte het nieuwe records.

Volgens dit ‘nieuwe draaiboek’ zijn het niet meer de westerse beleggers die de dienst uitmaken, maar de opkomende markten, met name China. Terwijl centrale banken en beleggers in opkomende markten goud meer leren waarderen, blijft het westen handelen volgens het oude draaiboek.

Een tweede inflatoire golf of een recessie in de VS zouden ook het westen kunnen aanzetten tot het herzien van haar aanpak, volgens Stöferle en Valek. Zij adviseren dan ook om het percentage goud in uw portefeuilles te verhogen, zowel het safe haven deel als het deel voor normaal rendement.

Dat laatste is dan weer opvallend. Goud wordt zo niet enkel gezien als verzekering, maar ook als ‘normaal’ onderdeel van een portefeuille waarop een mooi rendement kan worden gemaakt. Als beleggers dit advies overnemen, dan kan de prijs van goud nog wel eens vele malen hoger gaan.  

Geef een reactie