Peter Lynch kende een relatief korte, maar zeer succesvolle carrière als fondsmanager. Hij ging op 46-jarige leeftijd met pensioen, na 13 jaar werkzaam te zijn geweest als fondsmanager van het Magellan Fund, wat onderdeel is van Fidelity Investments.

Hij presteerde het om met het fonds te groeien van 20 miljoen dollar naar 14 miljard dollar, en het fonds behaalde jaarlijks een gemiddeld rendement van 29%, 13 jaar achter elkaar. Ter vergelijking: de S&P 500 Index behaalde een gemiddeld rendement van zo’n 15%.

Volgens Lynch kan iedereen succes hebben op de aandelenmarkt met een beetje onderzoek, geduld en veerkracht. Hij gelooft ook dat gewone particuliere beleggers een voordeel hebben ten opzichte van de ‘professionals’ op Wall Street, omdat ze beter bekend zijn met de markt.

Lynch besteedde nauwelijks aandacht aan de economie en vond het proberen te timen van de beurs zinloos. Ondanks zijn fenomenale rendementen verloren veel Magellan Fund-beleggers geld tijdens Lynch’ termijn (volgens Fidelity) omdat ze probeerden om de markt te timen.

Zo behaalde het fonds in 1980 een rendement van 70%, maar het jaar erop ‘underperformde’ het fonds. Beleggers die op de top in 1980 waren ingestapt en het jaar erop teleurgesteld waren, gingen weer op zoek naar een ander topfonds en misten de mooie rendementen die er volgden.

Geef een reactie