Het zat er al een tijdje aan te komen, maar het is nu officieel: Evergrande is failliet verklaard. Evergrande is een van de grootste vastgoedontwikkelaars, met een enorme schuldenlast. Afgelopen maandag kwam het bevel tot liquidatie door het Hooggerechtshof van Hong Kong.

De Chinese vastgoedgigant en zijn buitenlandse schuldeisers konden het niet eens worden over een herstructurering van de enorme schulden van het bedrijf in gesprekken die wel negentien maanden duurden.

Evergrande werd in 2021 in gebreke gesteld, wat leidde tot een vastgoedcrisis in de Chinese economie, waarvan de gevolgen nog steeds voelbaar zijn. Evergrande had een totale schuld van 333 miljard dollar eind juni vorig jaar, en vroeg in 2023 het faillissement aan in New York.

Dit faillissement zal zeker voelbaar zijn in China, waar nog meer grote vastgoedbedrijven problemen kennen, en op korte termijn een flinke druk zetten op de economische groei van het land. Dat zal ook Europa raken, gezien de economische relatie die Europese bedrijven met China onderhouden.

Op de lange termijn is het noodzakelijk, want de sector moet terug gezond worden en dan kun je geen grote probleembedrijven hebben. Het gezond maken van de Chinese vastgoedsector zal wel even duren, en de Chinese bevolking is voorzichtiger geworden met het aankopen van woningen.

In december daalden de prijzen van nieuwe woningen met het hoogste bedrag in bijna negen jaar, en de investeringen in vastgoed daalden in 2023 met 9,6% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit betekende een tweede jaar op rij van lagere investeringen in vastgoed.

2 reacties op “Evergrande Group officieel failliet verklaard

Geef een reactie