Vrijdag is Silicon Valley Bank (SVB) over de kop gegaan. Een klassieke “bankrun” op een slecht gemanagede bank die tot de top 20 grootste bank van de VS behoort. Vorige week ging ook Silvergate Capital failliet en kwam Signature Bank in de problemen.

Wordt dit een nieuw ‘Lehman-moment’?

Allereerst wat duiding over SVB, de grootste onder deze banken. Deze bank had een balanstotaal van 212 miljard dollar en financierde voornamelijk tech-startups. Een geconcentreerd en hoog risico dus. Bovendien was hun risico-management ook belabberd.

Een bank heeft altijd een probleem als er een bankrun plaatsvindt. Banken hebben per definitie een slechte balans, gezien zij dit als instrument gebruiken. Een bank zonder schulden verdient niets. Maar bij SVB was het héél slecht. Zij hadden veel te weinig eigen vermogen.

De afgelopen jaren haalden de startups veel geld op, wat ze parkeerden bij SVB. Omdat de bank dit geld niet direct uit kon zetten, kocht het langlopende Amerikaanse staatsobligaties. Dit leverde namelijk nog enige marge op. En dit ging goed… zolang de rente laag was.

Zodra de kapitaalmarktrente steeg, werd er een papieren verlies gemaakt op de obligaties. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn: banken dekken zich normaal in tegen dat risico. Maar: SVB deed dit niet. Rekeninghouders haalden hun geld weg om meer rendement te maken.

Vervolgens gingen er geruchten rond dat de bank mogelijks niet aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen. Bekenden uit de techwereld, waaronder Peter Thiel, riepen op geld weg te halen. Waar dinsdag nog geen vuiltje aan de lucht was, moest de bank vrijdag sluiten.

Het grootste risico dat er kan ontstaan bij een bankrun is ‘besmettingsgevaar’. Het financiële systeem is dan ook flink verweven. Toezichthouders zullen vertellen dat het risico beperkt is en zullen optreden. Ze kunnen niet anders.

De Amerikaanse bankentoezichthouder en het Ministerie van Financiën hebben dit weekend een steunpakket bekendgemaakt waarbij alle rekeninghouders van de in problemen geraakte bank hun geld volledig terugkrijgen. Aandeel- en obligatiehouders zijn hun geld kwijt.

Financiële markten reageren opgelucht. De Amerikaanse futures staan in de plus en zullen dus naar verwachting hoger openen. Bitcoin steeg 8%, en alle paniek lijkt nu weg. De kans dat de FED de rente nu verder verhoogt, is afgenomen. Beleggers tevreden, niets aan de hand?

Niets is minder waar. Hoewel het risico voor nu even geweken lijkt, is er onderliggend van alles aan de hand. Banken zijn in de problemen gekomen door de forse optrekking van de rente. Maar de Centrale Banken zitten gevangen. Ze kunnen geen kant meer op.

Ze hebben te lang gewacht om de rente te verhogen, en nadat ze die te snel hebben opgetrokken, is het banksysteem in de problemen gekomen. Bij een verdere verhoging komt dat verder in het nauw, en bij een verlaging stijgt de ‘inflatie’. Een catch 22.

Wat te doen? Niets, althans als u de adviezen van Safecapital opvolgt. Wij leggen u haarfijn uit hoe u uw kapitaal veilig kunt stellen. U kunt zelfs verdienen aan deze onrust, maar kapitaalbehoud staat bovenaan.

Geef een reactie