Ondanks alle geopolitieke gebeurtenissen kenden de aandelenmarkten per saldo positieve rendementen in 2023. De hoge waardering van de technologiebeurs, de Nasdaq, was geen beperkende factor voor een zeer hoog rendement: +43,3 % (gemeten in lokale valuta).

De Dow Jones Index, waarin meer bedrijven van de ‘oude economie’ zitten, kende een rendement van 13,5 %. De small-cap index Russell 2000 had een rendement van 14,9 % en de S&P 500 zette een plus neer van 24,2 %, geholpen door de hoge rendementen van de “Magnificent 7”.

We zien grote verschillen in de sectoren van de S&P 500. De IT-sector kende het hoogste rendement (56,4 %), op de voet gevolgd door de sector Communicatiediensten (54,4 %). Onderaan vinden we de sector Nutsbedrijven met een negatief rendement van 10,2 %.

Dichter bij huis zien we ook positieve rendementen. De Europese index STOXX Europe 600 had een plus van bijna 13%. De Italiaanse FTSE MIB-Index was met een winst van 28% de best presterende Europese beurs, en de Zwitserse SMI-Index bleef met een winst van 3,8 % ver achter.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren momenteel iets hoger en wijzen dus op een hogere opening op Wall Street. Ook de Europese aandelenbeurzen zullen iets hoger openen. Dat zou betekenen dat de rally die vanaf eind oktober werd ingezet ook verder zal doorlopen.

3 reacties op “De verschillende rendementen op de beurs in 2023

  1. Interessant, maar niet voor de portefeuille van SafeCapital….Waarom wordt er niet ingespeeld op de chaos in het Midden-Oosten en wordt er niet gekeken om aandelen in de portefeuille op te nemen voor de korte termijn. En dan denk ik vooral aan rederijen. Ik heb reeds een maand geleden hier al op ingespeeld en heeft me al een mooie return opgeleverd.

    1. Voor mij gaat het niet enkel om de aandelen en het rendement. Ik kies ervoor om te investeren in projecten die niet alleen een mooi rendement opleveren maar ook een duurzame positieve impact hebben op de maatschappij. Ook lokaal zijn er heel wat gedreven ondernemers die vanuit de juiste intenties ondernemen. Ook zij kunnen een financieel steuntje in de rug gebruiken om een duurzaam winstgevend systeem op te zetten.

  2. Dag Andy,

    Deze blogs zijn voor iedereen toegankelijk, dus ook voor niet-leden en post ik meer algemene beleggingsartikelen. Het andere bewaar ik voor de leden. Dank voor de suggestie en ik volg de situatie. Wij zijn eerder lange termijn beleggers en richten ons niet op korte, speculatieve ritjes.

Geef een reactie