De insiders van een bedrijf (met name het management) zitten het dichtst op de operatie en hebben zo ook “inside information”. Zij weten welke richting het bedrijf opgaat, welke deals er nog zitten aan te komen, en kunnen vaak beter inschatten wat de koers van het aandeel gaat doen.

Verschillende onderzoeken laten zien dat een koers hoger gaat wanneer insiders kopen. Insiders hebben de neiging om vaker dan normaal te kopen voordat de koers een sprong gemaakt heeft en vaker dan normaal te verkopen voordat de koers enorm daalt.

Het is dus van belang om te kijken wat de insiders doen. Kopen zij, dan is dat een positief signaal. Uiteraard zijn er gradaties. Over het algemeen geldt: hoe kleiner het bedrijf, des te meer waarde je kunt hechten aan deze “insider buying” signalen.

Indien meerdere insiders kopen (het liefst diegenen die het dichtst op het vuur zitten) is het een nog positiever signaal. Kortom, het is positief als insiders kopen, maar het hangt ook van verschillende factoren af hoe sterk dit signaal is.

Nu kan het ook dat insiders verkopen. Dit is vaak geen positief signaal, maar hoeft niet per definitie een negatief signaal te zijn. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor insiders verkopen. Soms hebben ze geld nodig, bijvoorbeeld vanwege een scheiding of de koop van een nieuw huis.

Daarnaast verkopen insiders vaak aandelen om de uitoefening van hun opties en de daarbij behorende belastingen te kunnen betalen. Als deze transacties uiteindelijk leiden tot meer aandelen in bezit, dan is dat per saldo positief.

Tot slot verkopen insiders natuurlijk ook als ze denken dat de koers gaat dalen en ze geld veilig willen stellen. Dat haal je als belegger er niet altijd uit, maar als de koers op een hoogtepunt staat en verschillende insiders verkopen op hetzelfde moment, dan is dat een negatief signaal.

2 reacties op “De signalen van insiders

    1. Het artikel van Peter over de insider handel is niet toevallig. Ik had namelijk dezelfde vraag over Leonberger. Het is zo dat hij verkocht heeft om warrants uit te oefenen en belastingen te betalen. In dit geval zou het dus niet over een negatief signaal gaan.

Geef een reactie