Goud steeg sinds maart al 13%, en zilver 17%. Niet alleen goud en zilver zitten in de lift, maar ook andere grondstoffen laten hogere koersen zien. Koper en olie zijn ook in trek, met prijsstijgingen dit jaar van 10% (koper) en 17% (olie). Om nog maar te zwijgen over cacao, wat dit jaar met 130% is gestegen.

De hogere prijzen zijn terug te zien in de S&P GSCI, een wereldwijde grondstoffenprijsindex, welke dit jaar met 12% is gestegen, terwijl de S&P 500 met 9% steeg. De stijgende prijzen hebben enerzijds te maken met onderinvesteringen de afgelopen jaren, waardoor het aanbod beperkter is.

Anderzijds is er nu ook meer optimisme over de economische ontwikkelingen dan de afgelopen twee jaar, met een oorlog in Oekraïne en een verwachte recessie in de VS die maar niet kwam. Volgens het IEA (International Energy Agency) stuwen een krappe markt en macro-optimisme de prijs van olie.  

Energiebedrijven varen goed op dit enthousiasme, met de energiesector op weg naar de op één na best presterende plek in de S&P 500 dit jaar. Olieproducenten zoals ExxonMobil bereiken recordhoogtes, al liep de olieprijs gisteren iets terug na een bericht dat de Amerikaanse voorraden zijn toegenomen.

Hedgefondsen zijn hun investeringen in olie en goud aan het opschalen om zich in te dekken tegen een hogere inflatie, omdat ze niet verwachten dat deze zal dalen tot de ‘gewenste’ 2%. Hogere grondstofprijzen voeden wel de angst voor aantrekkende ‘inflatie’ en een kleinere kans op renteverlagingen.

Geef een reactie