Kunstmatige intelligentie (AI) kreeg een enorme boost ruim een jaar geleden door de introductie van ChatGPT. Veel beleggers zagen er meer in dan zomaar een nieuwe online tool en gingen op zoek naar bedrijven die gaan profiteren van de verwachte acceptatie en verdere inburgering van AI.

De koersen van de aandelen van verschillende bedrijven die gelinkt zijn aan AI profiteerden van deze hype. Een van de meest bekende voorbeelden is Nvidia. De koers liet het afgelopen jaar een stijging van maar liefst zo’n 200% zien.

Ondertussen heeft Nvidia een waardering van een biljoen dollar bereikt en heeft het duidelijk kunnen profiteren van hun vroege investeringen in AI. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hiermee de hype voorbij is, al zullen we de daadwerkelijke impact van AI pas over een paar jaar beter kunnen inschatten.

Voorlopig zijn de grootste winnaars de fabrikanten van de chips die nodig zijn om de enorme hoeveelheid berekeningen uit te voeren. Maar ook de cloudcomputing aanbieders zoals Amazon, Microsoft en Alphabet, zijn onmisbaar om al die data te herbergen.

Of we blij moeten zijn met deze ontwikkelingen is een andere zaak. Uit onderzoek onder Amerikanen blijkt dat een kleine meerderheid (52%) eerder bezorgd is dan tevreden of optimistisch. De daadwerkelijk impact weten we nog niet, maar het gaat in ieder geval ons leven beïnvloeden.

Geef een reactie