De filmindustrie is zeker niet altijd een goede investering. Voor elke grote hit die honderden miljoenen opbrengt, zoals Oppenheimer (omzet in 2023: ruim 950 miljoen dollar) en Barbie (omzet in 2023: bijna 1,5 miljard dollar), zijn er talloze films die vrijwel niet worden vertoond.

Er zijn grote blockbusters zoals Avatar (2009) van James Cameron, die wereldwijd 2,9 miljard dollar opbracht, maar een groot budget wil niet automatisch betekenen dat het een succes wordt. Zelfs niet als het uit de koker van Disney komt.

Disney’s John Carter (2012) had een budget van meer dan 250 miljoen dollar, maar de film bracht slechts 73 miljoen dollar op. Andersom kan het ook. The Blair Witch Project (1999) had een budget van 60.000 dollar en bracht wereldwijd 250 miljoen dollar op.

De films met de hoogste opbrengsten ooit zijn dus Avatar uit 2009 (2,9 miljard), gevolgd door Avengers: Endgame (2019) met een opbrengst van 2,8 miljard dollar en Titanic (1997) met een opbrengst van 2,2 miljard dollar. Deze laatste had een budget van 200 miljoen dollar.

Maar wanneer wordt een film nu een succes en wanneer niet? Volgens Oscarwinnaar en scenarioschrijver (van o.a. All the President’s Men) William Goldman weet niet één persoon in de hele filmwereld met zekerheid wat gaat werken: “Nobody knows anything”.

Zelfs bij grote hits kan het jaren duren eer men break-even draait. Daarbij zijn er verschillende inkomstenbronnen voor producenten. Hoewel het grootste deel nog steeds komt uit de kaartverkoop, zijn er natuurlijk ook de streamingplatforms (zoals Netflix en HBO), televisierechten, en merchandising.

Populaire films zoals Avengers: Endgame zijn goed voor miljoenen dollars aan gerelateerde merchandise voor o.a. kleding en speelgoed. Ook Star Wars werd een melkkoe, en er werd alleen al aan het speelgoed miljarden verdiend.

Hoe succesvol een project wordt, valt moeilijk in te schatten. In ieder geval kunnen films een scala aan emoties oproepen, het publiek meevoeren naar nieuwe werelden, en nostalgische gevoelens opwekken. Ze kunnen onze harten raken en een blijvende impact achterlaten, wat niet in geld valt uit te drukken.

Geef een reactie