De FED is druk bezig om de balans te ‘verkrappen’ (QT of “Quantitative Tightening”) en de balans van de FED neemt af. Ook de maatregelen van afgelopen maart, toen de bankencrisis oplaaide, werden ondertussen teruggedraaid.

De totale activa op de balans van de FED daalde in november met $129 miljard tot $7,74 biljoen, het laagste niveau sinds april 2021. Sinds het hoogtepunt van QE (“Quantitative Easing”) in april 2022 heeft de FED $1,228 biljoen van haar totale activa afgestoten.

Tijdens de eerste QT tussen november 2017 en augustus 2019 daalde de activa van de FED met $688 miljard, maar de inflatie was onder of op het doel van de FED (1,8% core PCE in augustus 2019). Op dat moment probeerde de FED haar balans te “normaliseren”.

Nu is de inflatie een stuk hoger (rond de 5%) en de vraag is hoever de verkrapping van de FED zal doorgaan. De geschiedenis leert dat als de volgende crisis voor de deur staat, centrale banken weer gaan bijspringen. Zover is het nog niet, maar de volgende crisis kan zo weer oplaaien.

Geef een reactie