Door de onverwachte draai van de FED vorige week bereikte de wereldwijde aandelenmarkt (MSCI ACWI IMI) een nieuw record. Hiermee is het oude hoogtepunt van zo’n twee jaar geleden doorbroken. Ook andere beurzen zitten tegen hun oude top aan.

Sinds eind oktober, toen de (obligatie)rente piekte, is de aandelenmarkt aan een rally begonnen. Tegelijkertijd daalde de rente, zijn inflatiecijfers gedaald en loopt de werkeloosheid op. Het resultaat: een draai in het beleid van de FED en hogere aandelenmarkten.

De wereldwijde aandelenmarkt en ook de Amerikaanse aandelenmarkten zijn de afgelopen 7 weken hoger geëindigd. Een dergelijke stijging, met onafgebroken hogere koersen, is sinds 2017 niet meer voorgekomen. Een kleine terugval is dan te verwachten.

Het afgelopen jaar was het jaar van de recessie die niet kwam in de VS. Wellicht komt een recessie dit jaar wel, maar dat wil niet zeggen dat de aandelenmarkt dan niet verder stijgt. Lagere rentes en inflatie zorgen voor een positief sentiment en de cash die aan de zijlijn stond, wordt aan het werk gezet.

De ECB beweegt voorlopig nog niet mee, wat waarschijnlijk betekent dat de euro zal stijgen ten opzichte van de dollar. Europa staat er echter minder voor dan de VS, en het is wachten totdat de ECB haar beleid aanpast en wellicht nog wel eerder de rente gaat verlagen dan de FED.

Geef een reactie