In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de meest recente Bitcoin halving plaatsgevonden. De block reward, de beloning die miners ontvangen voor het minen van een block, halveerde op dat moment van 6,25 BTC per block naar 3,125 BTC per block.

Bitcoin halvings zijn voorgeprogrammeerd om na iedere 210.000 blocks plaats te vinden. Dit komt in de praktijk overeen met ongeveer eens in de vier jaar. Dit was de vierde keer dat er een Bitcoin halving plaatsvond. De vorige halvings waren in 2012, 2016, en 2020. Over vier jaar vindt er weer een plaats.

De inflatie zal daardoor iedere vier jaar afnemen, en dat zal doorgaan tot de kleinst mogelijke hoeveelheid Bitcoin is bereikt (1 satoshi). Daarna gaat de beloning naar nul en zullen alle 21 miljoen bitcoin zijn gemijnd.

De prijs van een bitcoin op het moment van de halving lag iets onder de 64.000 dollar. Momenteel noteren we daar iets boven, rond de 66.000 dollar. We hebben dus geen overdreven koersreacties kunnen zien na de halving. Voor de halving zagen we de koers wel nog even wegduiken onder de 60.000 dollar.

Bitcoin steeg fors in de periode na de vorige drie halvings, waarvan de meest recente dus in 2020 was. Na de flinke stijging die we nu al hadden gezien (>70.000 dollar), is het geen gegeven dat Bitcoin nu gelijk zal stijgen. Wellicht duurt het nu langer, maar we verwachten ook deze keer uiteindelijk weer hogere koersen.

Geef een reactie