Ik kwam dit juweeltje tegen op X :

Deze tabel bevat de capaciteitstoevoegingen in de komende jaren (best-case scenario) van de huidige projecten (onderzoek door de twitteraar):

Als we hiermee rekenen met de huidige bouwprojecten (China alleen al bouwt op dit moment zo’n 85 reactoren) komen we op deze nettobalans tot 2035

Volgens mij is de uraniumthese nog niet dood…

Een flashback – laten we zeggen dat je Cameco kocht in 2000 op het hoogtepunt van de TMT-bubbel (24 maart). Op de een of andere manier had je een briljant inzicht dat uranium een grote winnaar zou zijn in de komende maanden/jaren. Spoel vier jaar vooruit en Cameco steeg zo’n 330%. U dacht er misschien aan om uit te stappen en uw geluk niet te tarten (niet al te ongelijk aan hoe veel mensen zich momenteel voelen over de prachtige run in uraniummijnbouwers in de afgelopen jaren).

Laten we nu eens kijken naar de prestaties van Cameco van maart 2004 tot maart 2007 (hieronder). Het steeg uiteindelijk nog eens 300%. Met andere woorden, net toen je de kriebels kreeg van een te grote stijging in de handel, was je pas halverwege de cyclus.

We vermoeden dat we eerder halverwege de huidige haussemarkt in uranium zitten dan dichter bij het einde van de cyclus.

We geloven oprecht dat het grootste risico voor de meeste (zo niet alle) van deze thematische trades waarin we op dit moment geïnvesteerd zijn (uranium, offshore-oliediensten, goud, tankers, enz. Van 2016 tot 2022 (ja, zes jaar) hebben we hard gewerkt en nu zien we de vruchten van ons werk. Laat de goede tijden maar rollen!

Overigens is er nog iets dat moet worden opgemerkt in de eerste grafiek van Cameco hierboven – in maart 2003 was de S&P 500 zo’n 45% gedaald, terwijl Cameco 150% was gestegen.

En hoe presteerde Cameco in de aanloop naar maart 2000? Van 1995 tot 2000 daalde het met ongeveer 44%. Van maart 1996 tot 2000 daalde het met zo’n 76%. Hoe dan ook, tegen 2000 werd het door beleggers beschouwd als “giftig afval” (zoals alle uraniummijnbouwers) en de rest is een verhelderende geschiedenis.

Moraal van het verhaal? Er zijn er eigenlijk een handvol:

  • Zelfs in een vervelende bearmarkt kun je goed geld verdienen door “giftig afval” te kopen.
  • Hoe heviger de bearmarkt, hoe langer de duur en omvang van de daaropvolgende bullmarkt.
  • Neem niet te snel winst.

Het is natuurlijk allemaal zo gemakkelijk om een genie achteraf te zijn!

Geef een reactie