Vorig jaar vielen verschillende regionale banken om in de VS en werd Credit Suisse noodgedwongen overgenomen door UBS. De oorzaak voor de bankencrisis in de VS was voornamelijk de mismatch in rente. Deze banken hadden langlopende Amerikaanse staatsobligaties gekocht.

Toen de rente hierop ging stijgen, daalden deze obligaties in waarde. Dat is normaal geen ramp, maar klanten gingen echter hun spaartegoeden opnemen omdat ze een hogere rente wilden. Hierdoor moesten de banken noodgedwongen de obligaties met verlies verkopen, en zo kwamen ze in de problemen.

New York Community Bancorp (NYCB) nam vorig jaar een deel van de in nood verkerende Signature Bank over en komt nu zelf in de problemen, vanwege financieringen van commercieel vastgoed. Door hogere rentes, meer thuiswerken, en overaanbod dalen de prijzen van commercieel vastgoed.

Het aandeel van NYCB daalde stevig, zeker nadat kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid verlaagde naar “junk”. Dit betekent dat Moody’s de obligaties van deze bank als ‘rommel’ ziet, en het gevolg hiervan is dat de bank niet meer normaal kan lenen op de kapitaalmarkt.

Niet alleen in de VS speelt dit, maar ook in andere delen van de wereld. De ECB wil hogere kapitaaleisen opleggen vanwege de risico’s op commercieel vastgoed. In Duitsland, waaronder Deutsche Bank, en Scandinavië zijn er banken met grote blootstelling aan dit vastgoed.

Er zijn banken die de afschrijvingen op het commercieel vastgoed niet kunnen dragen. Ook zullen de banken zeer terughoudend zijn in het uitschrijven van nieuwe kredieten, ook naast het commercieel vastgoed. Staat de volgende bankencrisis voor de deur?

2 reacties op “Staat de volgende bankencrisis voor de deur?

  1. Mike Maloney is er absoluut niet gerust in ….
    Uiteindelijk blijven alleen de grootste banken overeind en is de transfer duidelijk.
    Mijn advies is om zo weinig mogelijk je Currency bij een bank te laten, en door middel van spreiding je kapitaal te herbeleggen

Geef een reactie